Ny elbil klassas som hemelektronik

Den helt nya svensktillverkade elbilen Uniti kommer att säljas via elektronikkedjan Mediamarkt.
 Bilen klassas som hemeletronik och hör inte hemma i traditionella bilhallar, säger vd Lewis Horne på Uniti.

I minsta versionen av Uniti sitter två personer på rad. Den största ska rymma fem.
Det svenska uppstartsföretaget Uniti har de senaste två åren tagit fram en helt ny elbil som har få likheter med traditionella bilar. Med hjälp av elektronikkedjan Mediamarkt ska bilen nu tränga in sig på elbilsmarknaden.
I stället för ratt och pedaler har Uniti ett reglage inspirerat av tevespelen.
Från och med den i dag kan man förboka elbilen via hemelektronikkedjans sajt eller fysiska butiker i Stockholm och .
Formellt är Mediamarkt en marknadskanal med bilar till påseende. Uniti ska produceras och monteras i Landskrona i både två, fyra och fem personers varianter. Räckvidden är 300 kilometer per laddning, maxhastigheten 130 km/h och bilen klassas som stor fyrhjuling. Vikten är bara 450 kg tack vare en kaross byggd av återanvänt kolfiber och kompositmaterial. Bilen skiljer sig från andra bilar inte minst på grund av att den saknar ratt och pedaler. I basutförande har den en styranordning som mest liknar ett reglage till ett tevespel. I mitten finns en pekskärm för andra funktioner, och instrumenteringen kan projiceras över hela vindrutan så man inte behöver ta blicken från vägen. Den som vill kan fortfarande beställa pedaler och mera konventionella reglage. Batteripaketet kan laddas normalt eller lyftas ut och laddas i närmaste eluttag.
Produktionen startar 2019. Den billigaste versionen kostar 14 000 euro före skatt. Närmare 1000 förhandsbeställare hade betalat in sin förhandsdeposition redan före premiärvisningen i dag.
Så här skrev HBL om Uniti under finansieringskampanjen hösten 2016.
ANDRA LÄSER