Så här påverkas trafiken av nyårsfirandet – fyrverkeri i Helsingfors, laserljus i Esbo

Den som planerar att delta i nyårsfirandet i Helsingfors centrum gör bäst i åka kollektivt eller ta sig till Medborgartorget till fots. Uppmaningen gäller också dem som tar emot det nya året på Vermo i Esbo.

I Esbo bjuds det på lasershow i stället för fyrverkerier som Helsingfors stad ordnar – men som på grund av hård vind ställs in.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
31.12.2022 12:30 UPPDATERAD 31.12.2022 16:44
Helsingfors ordnar traditionellt nyårsfirande på Medborgartorget efter en pandemipaus på två år. Det här påverkar trafiken.
Evenemanget pågår mellan 17.30 och 0.30. Kända artister och fyrverkeri utlovas. Staden rekommenderar att de som vill vara med tar sig till platsen till fots eller åker kollektivt.
Senast klockan 22 kommer Mannerheimvägen och Tölöviksgatan att stängas av för biltrafik, men arrangörerna kan komma att stänga av gatorna redan klockan 21. Mannerheimvägen öppnas för trafik igen senast klockan 01.30. 
En stor del av de stängda gatuavsnitten hålls öppna för fotgängare och cyklister. Eero Erkkos gata kommer ändå vara stängd redan från klockan 15. Det går inte heller att promenera från Fågelsången till Tölöviksparken vid vägen längs spåret.
Bussterminalen på Elielplatsen är ur bruk mellan klockan 22 och 02. Bussarna går i stället från Kampen. Bussarna som går från Kampens terminal längs Mannerheimvägen kör på grund av firandet på undantagsrutter.
Spårvagnslinjerna 1H, 2, 4 och 10 kör undantagsrutter från 21.45 framåt.
De senaste dagarna har turer ställts in på grund av personalbrist. Även på lördagen är flera lokaltågs- och spårvagnsturer inställda enligt Helsingforsregionens trafik.
I Esbo flyttar firandet i år från Esbo centrum till arenan Vermo i Alberga. Även i Esbo ordnas firandet efter en paus på två år. Området förvandlas enligt staden till ”en magisk ljuspark”.
Programmet inleds klockan 18 och i stället för fyrverkeri utlovas en laserljusföreställning, som samtidigt utgör kulmen på Esbos 50-årsjubileum.
Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser och deltagarna uppmanas därför anlända till fots eller med allmänna kommunikationsmedel.

ANDRA LÄSER