Finland kan tvingas matcha ett mittfält utan Sparv och Kamara

Glen Kamara är avstängd hemma mot Kazakstan på lördag men tillgänglig i Lyon mot Frankrike tre dagar senare. Tim Sparv linkade av planen i HJK:s förlustmatch mot Fenerbahce och är osäker på start även om han själv är hoppfull.

Tim Sparv tränade på torsdagen och landslagskaptenen känner sig hyfsat bra men om han kan spela mot Kazakstan på lördag är osäkert.
– Jag tränade på torsdagen och det kändes rätt bra i både knä och vad. På fredag blir det en träning till och efter det är vi klokare. Sen tar vi beslutet i vilken utsträckning jag kan medverka på lördag, säger Sparv.
Sparv har haft enorma problem med skador de senaste åren. Vader och knän har bråkat och säsongerna har blivit söndertrasade.
I EM kunde han medverka och med tanke på att Finland har alla chanser i världen att slåss om en playoffplats i VM-kvalet lär han spela på lördag om det över huvud taget är möjligt.
– VM och möjligheten att få delta i ett VM är det som driver mig framåt. Det är det enda jag tänker på.
Finland fick lite hjälp på vägen då Kazakstan knep en poäng av Ukraina på onsdagen. Att Bosnien kryssade mot Frankrike senare samma kväll var kanske inte riktigt lika bra. Frankrike lär vinna gruppen och Bosnien hör till Finlands huvudkonkurrenter. Mot den bakgrunden hade det kanske varit bättre med en fransk seger i Strasbourg.
– Ju fler oavgjorda matcher, desto bättre för oss. Men sen gäller det ju för oss att ta trepoängare i de matcher vi ska vinna, säger Sparv.
Finland inledde kvalet med två oavgjorda matcher och mot Kazakstan krävs ett trendbrott.
Finlands utgångsläge är hur man än vrider och vänder på det oerhört bra. Sex poäng mot Kazakstan och en hemmaseger mot Ukraina kan räcka väldigt långt.
– Kazakstan ska vi slå. Besegrar vi inte dem på hemmaplan har vi inget i ett VM att skaffa. Så enkelt är det, säger Sparv.
Sparvs spelskick klarnar alltså på fredag eller senast efter morgongröten på lördag.
Kamara spelar hur som helst inte på lördag och är det så att både Sparv och Kamara saknas blir det att möblera om mer eller mindre helt på mittfältet.
Robin Lod saknas också på grund av skada. Joni Kauko är inte heller med.
Rasmus Schüller känns given och också Kaan Kairinen kan vara väldigt nära en plats i startelvan.
– Glen har varit en av de viktigaste pusselbitarna i vårt spel i flera år. Klart att vi saknar honom men vi har killar som visat att de kan stiga fram. Valakari och Kairinen för att nämna ett par, säger Sparv.
– Vi ska besegra Kazakstan också utan Glen.

Pressa högre

I EM fick Finland finna sig i att bli tillbakapressade i långa perioder. Trycket mot det finska målet var hårt och anfallen väldigt få.
Mot Kazakstan är det Finland som är bollförande.
– Jag hoppas och tror att vi kan pressa högre upp i banan och etablera ett tryck på deras planhalva, säger Sparv.

Grupp D:
Frankrike 4 2 2 0 5- 2 8
Ukraina 4 0 4 0 5- 5 4
Finland 2 0 2 0 3- 3 2
Bosnien 3 0 2 1 3- 4 2
Kazakstan 3 0 2 1 3- 5 2
Finlands återstående matcher:
4.9: Finland-Kazakstan
7.9: Frankrike-Finland
9.10: Finland-Ukraina
12.10: Kazakstan-Finland
13.11: Bosnien-Finland
16.11:Finland-Frankrike
Gruppsegrarna i det europeiska VM-kvalet går vidare till VM i Qatar. Grupptvåorna kvalspelar med två gruppsegrare från Nations League om ytterligare tre VM-biljetter.
VM i Qatar spelas i november-december 2022.
ANDRA LÄSER