Butikshyllorna dignar av kött, men revolutionen kring matbordet är redan här

Övergången från jägar- och samlarsamhällen till jordbruk innebar en stor omställning i människans livsmedelsförsörjning. I dag ser vi ut att stå inför lika omvälvande förändringar. Det säger VTT-forskaren Emilia Nordlund.

Det odlas allt mera bondbönor i Finland, men fortfarande går största delen av bönorna till djurfoder. Forskare hoppas att en allt större andel av den proteinrika bönan ska gå raka vägen till våra tallrikar.
21.06.2020 11:30 UPPDATERAD 21.06.2020 11:44
Härkis, Boltsi, Yosa, Muu, Beanit, Härtelö … I nästan vilken liten kvartersbutik som helst hittar man i dag en uppsjö av produkter och varumärken som inte existerade för några år sedan. En helt ny stor produktgrupp har uppstått kring vegetariska ersättare till kött- och mjölkprodukter, ofta baserade på proteinrika baljväxter och havre. Till exempel S-gruppen har de senaste åren tagit in cirka 200 nya varor i den här kategorin i sitt sortiment.
– Efterfrågan började öka 2016 och på mindre än tre år har försäljningen fördubblats i kedjans affärer, säger Sari Miettunen, gruppchef på SOK.
Enligt Pellervo forskningsinstitut PTT, som står lantbruket nära, kunde man i fjol notera en vändpunkt i finländarnas köttkonsumtion. Svinköttskonsumtionen har minskat i ett par år redan, men också konsumtionen av nötkött som vuxit i många år, vände enligt preliminära bedömningar nedåt. Konsumtionen av fjäderfä, som ökat kraftigast de senaste decennierna, står och stampar på samma ställe.

ANDRA LÄSER