Butikshyllorna dignar av kött, men revolutionen kring matbordet är redan här

Övergången från jägar- och samlarsamhällen till jordbruk innebar en stor omställning i människans livsmedelsförsörjning. I dag ser vi ut att stå inför lika omvälvande förändringar. Det säger VTT-forskaren Emilia Nordlund.

Det odlas allt mera bondbönor i Finland, men fortfarande går största delen av bönorna till djurfoder. Forskare hoppas att en allt större andel av den proteinrika bönan ska gå raka vägen till våra tallrikar.
Härkis, Boltsi, Yosa, Muu, Beanit, Härtelö … I nästan vilken liten kvartersbutik som helst hittar man i dag en uppsjö av produkter och varumärken som inte existerade för några år sedan. En helt ny stor produktgrupp har uppstått kring vegetariska ersättare till kött- och mjölkprodukter, ofta baserade på proteinrika baljväxter och havre. Till exempel S-gruppen har de senaste åren tagit in cirka 200 nya varor i den här kategorin i sitt sortiment.
ANDRA LÄSER