Väderkartan lyser orange – över tusen hektar skog har brunnit

Över tusen hektar skog har redan brunnit i Finland i år, och det är först nu i juli som den egentliga högsäsongen för skogsbränder börjar. Medborgarna kan bidra till att minska brandriskerna med enkla knep som berör bilkörning, tobaksrökning och förstås grillning.

Skogsbränder är besvärliga att bekämpa för att de rör sig så oberäkneligt och i svårtillgänglig terräng. Skogsbränderna i Kalajoki i juli i fjol var de värsta i Finland under år 2021.
Soliga och heta dagar med temperaturer kring 30 dagar betyder inte bara sköna dagar på badstranden. De ökar också märkbart risken för skogsbränder.
Den torra våren ledde till dubbelt fler skogsbränder i Finland i år jämfört med året innan, skriver finska Yle. I maj i fjol registrerades drygt 300 markbränder, under samma tidpunkt i år var antalet mer än dubbelt större, 678 markbränder. Över 1 120 hektar skog har redan brunnit i år.
För att undvika att sommaren resulterar i rekordmånga skogsbränder bör alla som rör sig i naturen nu agera ansvarsfullt. Räddningsinstitutets forskare Kalle Kiviranta befarar i en intervju för Yle Radio Suomi att det blir många markbränder i sommar om vädret fortsätter vara lika torrt och hett som i juni.
– Det är nu årets torraste period börjar och med den brukar skogsbränderna öka. Markbränder är alltid svåra att förutspå, det krävs goda kunskaper i att tolka naturen rätt för att kunna bekämpa en skogsbrand, säger Kalle Kiviranta.
Det är stor risk för skogsbrand i de flesta delar av landet sedan midsommar. Det är förbjudet att göra upp eld i naturen när det råder varning för skogsbrand.
För att hitta skogsbränder i tid tar man numera hjälp av ny teknik, som drönare och kameror monterade i telemaster. I Finland har man också prövat på att använda ombyggda skogsbruksmaskiner som släckningsenheter i terrängen.
– Det finns två skogsbruksmaskiner i Finland som är utrustade för att bekämpa skogsbränder. Nu under värsta brandsäsongen står de ständigt i beredskap. De testades i fjol under de stora skogsbränderna i Kalajoki, och de har väckt intresse även internationellt, säger Kiviranta.
För att minimera risken för skogsbränder bör alla som rör sig i skog och mark ta sitt ansvar. Det gäller exempelvis att lämna bilen på en grusväg och inte i terrängen, för bilens heta katalysator kan få torr mark att fatta eld. Överlag måste man handskas ytterst varsamt med öppen eld.
– Nu är inte läge att tända en cigarett eller en göra upp en eld i skogen. Förra sommarens brand i Kalajoki fick sin början just från en tobaksfimp, påminner Kalle Kiviranta.

ANDRA LÄSER