Jukka Korkeilas utställning om livets slutskede ställs ut på Helsinki Contemporary

Vi måste glädjas åt att vi fortfarande lever. Det är ett av budskapen i Jukka Korkeilas nästa soloutställning som öppnar på Helsinki Contemporary i början av augusti.

Jukka Korkeilas konstnärsskap lyfter kontroversiella samhälleliga teman, skriver Helsinki Contemporary. Bland annat sexuella minoriteter, könsroller och religion.
"Det är gay, det är barockt, det är uppriktigt och det är en uppvisning av mångsidig teknisk förmåga", stod det att läsa i Helen Korpaks HBL-recension av Jukka Korkeilas politiska konstutställning Oneness of purpose på Helsinki Contemporary för tre år sedan.
Nästa vecka återvänder Korkeila med sin femte soloutställning på konstgalleriet. Du går mot ljuset som väntar dig i slutet av ditt liv heter utställningen som pågår mellan den 5 augusti och 4 september.
Helsinki Contemporary skriver i ett pressmeddelande att en verkshelhet från utställningen redan visas på Finlandsinstitutet i Berlin, och att utställningen behandlar tankar kring de pågående kriserna i världen.
"Utställningens namn refererar till att gå mot livets slut, oåterkalleligen och en dag i sänder. Obönhörligen går vi alla mot döden, dag för dag rör vi oss framåt mot vår slutstation. Ur det här perspektivet menar Korkeila att varje stund värd att firas – vi måste glädjas åt att vi fortfarande är i livet och här", skriver Helsinki Contemporary.
Korkeila (född 1968) är en av Finlands främsta bildkonstnärer och är verksam i Berlin och Glauburg-Stockheim i Tyskland samt Helsingfors.
Utställningen öppnar torsdagen den 4 augusti i konstnärens närvaro.

ANDRA LÄSER