Finlandssvensk fastighetsboss flydde Sankt Petersburg: "Kriget blir en katastrof för Ryssland"

När de ryska trupperna korsade Ukrainas gräns tänkte fastighetsinvesteraren Staffan Tast: "Vi måste åka härifrån". Efter en skräckinjagande vecka kan han och hans familj äntligen pusta ut. Tast befarar ändå det värsta – Ryssland kan bli ett nytt Nordkorea.

"Hur ska Ryssland någonsin klara sig ur det här?" tänker Staffan Tast ofta. Han ser den en rensning av eliten som den enda utvägen. – Att folket tar avstånd från det ledningen nu förorsakat. Att man gör upp med det omedelbara förflutna, avsätter de ansvariga och ställer dem inför rätta. Här med frun Uliana.
05.03.2022 12:56 UPPDATERAD 05.03.2022 17:49
– Jag ville vara ute i världen, men ändå nära min hemstad. Då föreföll Sankt Petersburg som en fantastisk kompromiss. Jag kunde vara på ett nytt ställe som jag upplevde som mycket spännande, givande och – åtminstone för mig – fullt av möjligheter.
Fastighetsbossen Staffan Tast gav en intervju till Yle sommaren 2021. Då bubblade det kring fotbolls-EM och särskilt matchen mellan Finland och Ryssland. Det som plågade Tast då var coronaviruset som orsakade inställda Allegrotåg och därigenom hinder för att besöka föräldrar och släkt i Helsingfors.
Men Tast anade oråd – president Vladimir Putin uppvisade redan då skrämmande sidor.

ANDRA LÄSER