Henriksson om vågmästarrollen i regeringsspelet: Inte tycker jag att det är jätteroligt

Blårött kunde vara ett lättare alternativ, men SFP är också berett att regeringsförhandla med Sannfinländarna, säger Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson njuter inte av SFP:s vågmästarroll i regeringsbildningen. Hon utgår från att sonderaren Petteri Orpo vill ställa tilläggsfrågor under samtalen nästa vecka.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
18.04.2023 19:27 UPPDATERAD 18.04.2023 21:09
SFP:s vågmästarroll i regeringsbildningen skapar stora och sins­emellan motstridiga förväntningar på partiet. Vissa önskar att partiordförande Anna-Maja Henriksson ska möjliggöra en högerregering med Sannfinländarna, andra att hon ska omöjliggöra den.
– Någon skrev på Facebook att tänk om man fick vara Anna-Maja Henriksson. Det var första gången jag såg att någon tycker min situation är delikat, säger hon efter att SFP har besvarat regeringssonderaren Petteri Orpos (Saml) frågor.
Valresultatet gjorde det svårare än på länge att bilda en fungerande majoritetsregering. Ännu svårare blev det då Centern cementerade sin position i oppositionen genom att inte svara på frågorna. Nu hänger ännu mer på SFP.

ANDRA LÄSER