Oro över nya varianter – WHO pressar Kina om coviddata

Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar Kina att dela data om covidfall i realtid, och erbjuder experthjälp för att tackla det senaste covidutbrottet i landet.

Kinesisk polis kontrollerar en man som vilar på sitt bagage i Peking under fredagen.
31.12.2022 08:36
"WHO betonade vikten av övervakning och snabb publicering av data för att hjälpa Kina och det globala samfundet att formulera korrekta riskbedömningar och att informera om effektiva svar", skriver WHO i ett pressmeddelande.
Utbrottet i Kina har lett till oro världen över och landets officiella uppgifter har ifrågasatts eftersom smittotalen och framför allt dödstalen är så pass låga, trots rapporter om att sjukhus i landet är överfyllda.

Vill ha vaccinationsdata

Oron för farligare varianter av covid-19 har fått flera länder att införa regler för resenärer från Kina, senast Frankrike och Storbritannien.
WHO:s begäran kom i högnivåsamtal med kinesiska representanter under fredagen, där Världshälsoorganisationen också erbjöd experthjälp.
FN-organet efterfrågar bland annat mer information om genanalys av de virusvarianter som sprids, liksom uppdaterade siffror kring bland annat sjukhusinläggningar och hur många som vaccineras, speciellt bland sårbara och äldre åldersgrupper.

Kina: Vi är transparenta

Kina slår i från sig antydningar om att landet brustit i offentliggörandet av information, trots att man förra veckan meddelade att man slutar med de dagliga siffrorna om covidrelaterade dödsfall.
– Sedan epidemin bröt ut har Kina delat relevant information och data med det internationella samfundet, inklusive WHO, på ett öppet och transparent sätt, säger utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.
Brittiska hälsoriskanalysföretaget Airfinity bedömer att 1,8 miljoner kineser dagligen smittas av coronaviruset, och att 1,7 miljoner kommer att ha avlidit i covid i slutet av april 2023.

ANDRA LÄSER