Tkachuk Floridas hjälte igen

Carolinas Jesper Fast kvitterade med några minuter kvar av den fjärde semifinalen. Men med fyra sekunder kvar på speluret gjorde speciella matchvinnaren Matthew Tkachuk 4-3 och såg till att Florida avancerade till final i Stanley Cup.

Matthew Thackuk är, i konkurrens av egna målvakten Sergej Bobrovskij, slutspelets bästa spelare så här långt.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
25.05.2023 06:07
4-3 mot Boston, 4-1 mot Toronto och nu 4-0 mot Carolina. Gemensamt för Boston, Toronto och Carolina är att alla hörde till de stora mästarfavoriterna i NHL-hockeyn denna säsong. Florida gavs på förhand inga som helst chanser mot Boston  och inte många trodde heller på laget mot stjärnspäckade Toronto. Serien mot Carolina förutspåddes bli jämn men Florida körde över Canes i fyra raka matcher och därmed är laget klart för sin andra finalserie i NHL. 1996 blev det 0-4 mot överlägsna Colorado Avalanche.
Florida fick en smakstart inför hemmapubliken då laget raskt gick upp till 2-0. Paul Stastny och Teuvo Teräväinen såg till att Carolina kom igen men Ryan Lomberg gjorde 3-2 till Florida och det såg rätt länge ut att bli segermålet.
Men Jesper Fast lyckades från närhåll överlista magnifika Sergej Bobrovskij på en av Carolinas ytterst få kvalificerade målchanser i den tredje perioden. Panthers skapade en handfull jättelägen före det och hade ett par puckar i stolpen.
I slutminuten kom Carolina inte ut ur egen zon då de ettriga hemmaspelarnas skridskoåkning blev för mycket för ett Carolina som stundtals såg väldigt segt ut i denna matchserie. Matthew Tkachuk tryckte in 4-3 och såg till att Florida avancerade till final i fyra raka.
Tkackuk är en glödhet kandidat att utses till slutspelets bästa spelare. Mot Carolina avgjorde han tre av fyra matcher. Två i förlängning och en med några sekunder kvar att spela.
Tkachuk köptes in förra sommaren då Florida till mångas förvåning avpolletterade Jonathan Huberdeau och MacKenzie Weegar. Weegar spelar VM-hockey med Kanada och Huberdeau gjorde en svag säsong i Calgary Flames.
Tkachuk gjorde över 100 poäng i grundserien och har varit fenomenalt bra i slutspelet. Amerikanen är just den matchvinnartyp Florida saknat i så många år. 

    ANDRA LÄSER