Krav på rannsakning av finlandiseringen irriterar Paavo Lipponen: ”Det finns inget att be om ursäkt för”

Tidigare statsministern Paavo Lipponen (SDP) irriterar sig över debatten om att Finland borde rannsaka sin hållning till Sovjetunionen och de baltiska länderna. – Vi kan vara stolta över vår politik under kalla kriget och behöver inte be om ursäkt av något land.

Paavo Lipponen går stick i stäv med Sanna Marin som flera gånger sagt att Finland borde ha lyssnat mer på Baltikum under kalla kriget.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
08.03.2023 17:33 UPPDATERAD 08.03.2023 17:35
Tidigare statsministern Paavo Lipponen (SDP) vill inte att Finland under de nya utrikespolitiska omständigheter som råder, sällar sig till samma skara som andra rågrannar till Ryssland: de baltiska länderna och Polen.
– Vår utrikespolitik under efterkrigstiden har varit en historia av västlig integration. EU-medlemskapet var en stor stor vändpunkt, men det var inget år noll. Vi kom inte in från kylan. Därför vill jag ta avstånd från de baltiska länderna. Vi var inte i samma situation som de av många skäl. I dag och framöver borde inte de baltiska länderna och Polen vara vår referensgrupp. Vi hör hemma bland de nordiska länderna. Finland är ett moget land med en mogen utrikespolitik, anser Lipponen.
Paavo Lipponen uttalade sig i samband med en debatt i tisdags som ordnades av föreningen Nya Utrikespolitiska Samfundet i Finland, NUP, grundad av Pär Stenbäck.

ANDRA LÄSER