Högaktuella gäster vid presidentens Gullrandasamtal

Den intensiva politikhelgen kulminerar på söndag kväll med att Gullrandasamtalen inleds. Det säkerhetspolitiska läget avspeglar sig på programmet — gäst är bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Gullrandasamtalen initierades av president Sauli Niinistö 2013. I år är det säkerhetspolitiska temat högaktuellt. Arkivbild.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
12.06.2022 12:51
Diskussionen i presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal inleds söndag kväll och pågår till och med måndag.
Temat i år är "Ett ansvarstagande, starkt och stabilt Norden". Gullrandadiskussionen inleds med anföranden av president Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Även Norges statsminister Jonas Gahr Støre är på plats.
Kriget i Ukraina och Finlands medlemskap i försvarsalliansen Nato är ämnet för söndagens diskussion. Från presidentens kansli uppger man att Niinistö och Stoltenberg kommer att ha ett bilateralt möte före den gemensamma delen inleds.
På måndag förs överläggningar om den nordiska modellen och om säkerhet. Den andra sessionen för dagen handlar om "Finlands säkerhetspolitik i förändring". I den diskussionen deltar bland andra kommendören för försvarsmakten, general Timo Kivinen, ordföranden för riksdagens utrikesutskott Jussi Halla-aho (Sannf), ordföranden för riksdagens försvarsutskott Petteri Orpo (Saml) samt undervisningsminister Li Andersson (VF).
Det hela avslutas med ett anförande av president Niinistö på måndagseftermiddagen.
Traditionen med samtalen inleddes av Niinistö 2013. Syftet är att det ska vara ett brett utrikes- och säkerhetspolitiskt samtal.
Över hundra debattörer är i år inbjudna. HBL är på plats och rapporterar från Gullranda.
Samtalen hålls i presidentens sommarresidens Gullrandra i Nådendal. Polisen har varnat för att trafiken kan påverkas på grund av arrangemanget. Arkivbild.

ANDRA LÄSER