Var är Allsång på Skansen, försämras svenskans ställning? Kunderna kräver svar – så här svarar Svenska Yle

Trots att sammanslagningen av kanalerna Yle Fem och Yle Teema varit på tapeten ett bra tag kommer förändringen för flera tittare ändå som en liten chock. Hur förändringen kommer att påverka innehållet och det svenska språket oroar tittare, medan Svenska Yles utvecklingschef Johan Aaltonen ser många möjligheter med den nya kanalen.

SVT:s populära sångprogram Allsång på Skansen kan man fortsättningsvis se i Finland – men på Yle 1.
Svenskfinland har tagit emot beskedet om sammanslagningen av den enda helt svenskspråkiga tv-kanalen i Finland med den finskspråkiga kulturkanalen Yle Teema med en del skepticism. Många oroliga läsare har kontaktat HBL med frågor angående det svenskspråkiga innehållet på den nya kanalen och många funderar över huruvida SVT:s program kommer att finnas kvar i kanalens utbud.
Johan Aaltonen vid Svenska Yle försäkrar att svenskans ställning i finsk tv inte ska ta skada. Tvärtom ser Aaltonen en hel del positiva sidor med sammanslagningen av Yle Fem och Yle Teema. En del kan enligt honom till och med gynna det svenska utbudet.
– Trots att mängden svenskspråkiga program kvantitativt sett minskar kommer det svenskspråkiga innehållet i sig inte att minska. Yle Fems program försvinner ingenstans, utan det är främst repriser av program som inte längre kommer att synas på kanalen.
Alla program kan efter att de visats i tv liksom tidigare ses i repris på Yle Arenan.
Aaltonen tillägger att mängden program med svensk textning kommer att öka.
En svenskspråkig huvudnyhetssändning kommer fortsättningsvis att sändas klockan halv åtta varje vardag på den nya kanalen Yle Teema & Fem.

Allsången flyttar

En del alerta tittare har redan noterat att Allsång på Skansen försvunnit från Yle Fems programtablå. Johan Aaltonen försäkrar att programmet också i fortsättningen kommer att visas i Finland – men på en annan kanal.
– Allsång på Skansen kommer att flytta till Yle 1 från och med i sommar.
Hur det kommer att gå med SVT:s program som visats på den nedlagda SVT World väcker frågor hos många. Speciellt populära program som Skavlan, På spåret, Melodifestivalen och Uppdrag granskning verkar ha en viktig roll för Yle Fems tittare.

Kommer SVT:s program att också i fortsättningen synas på den nya sammanslagna kanalen?

– De populäraste programmen kommer att finnas kvar. Vi kommer också att föra en konstant dialog med SVT för att hela tiden ha koll på vilka program som fungerar bra i Sverige för att sedan kunna ta in dem på kanalen här.
Aaltonen försäkrar också att kanalen även i framtiden kommer att satsa på nordiskt innehåll och att SVT:s utbud så mycket som möjligt ska tas in för att komplettera det egna innehållet.
ANDRA LÄSER