EU portar flyg från Belarus

Stopp för belarusiska flygbolag i EU och utökade sanktioner följer på nedtvingandet av ett Ryanairplan i Belarus. Chockerande och skandalöst, säger EU:s rådsordförande Charles Michel.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki beskriver Belarus nedvingande av ett plan på väg mellan två EU-länder, för att gripa en regimkritisk journalist, som statsterrorism, enligt Reuters. Han begär att EU-länderna på toppmötet i Bryssel ska svara med stopp för flyg från och till Belarus
Händelserna i Minsk i söndags möts av rejält beska miner från EU-ländernas stats- och regeringschefer. Måndagskvällens toppmöte i Bryssel mynnade ut i ovanligt skarpa ord.
– Absolut oacceptabelt, chockerande och skandalöst. Vi tolererar inte att man spelar rysk roulette med människors liv, säger rådsordförande Michel på presskonferensen efteråt.
– Det här är en attack mot demokratin. Det här är en attack mot yttrandefriheten, säger i sin tur kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.

Kräver släppande

I ett gemensamt uttalande ges tydliga order till EU:s ministerråd om att genomföra konkreta åtgärder.
Toppmötesdeltagarna kräver att den gripne belarusiska journalisten och bloggaren Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega släpps omedelbart. Duon greps när Ryanairplanet på väg mellan Grekland och Litauen tvingades ned i Minsk i söndags.
EU-ledarna manar samtidigt internationella flygorganisationen ICAO att "skyndsamt utreda den här unika och oacceptabla incidenten".
Man ber ministerrådet ta fram vilka ytterligare belarusier som bör drabbas av personliga sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU. Dessutom ska "riktade ekonomiska sanktioner" tas fram.
Kommissionsordförande <b>Ursula von der Leyen </b>kallar händelsen en attack mot demokratin.
Man ber alla EU-flygbolag att undvika flygningar genom belarusiskt luftrum, samtidigt som belarusiska flygbolag inte ska släppas in i EU, varken för att flyga eller landa.

Strid mellan Lettland och Belarus

Liknande beslut om flygstopp togs under måndagen även av icke-EU-länder som Storbritannien och Ukraina.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill att flygstoppet ska gälla så länge som Belarus håller kvar Protasevitj.
Händelsen i Minsk har redan fått en stor mängd EU-länder att rekommendera sina flygbolag att undvika belarusiskt luftrum.
Många har också kallat till sig belarusiska diplomater för att protestera.
Parallellt har en diplomatisk strid utbrutit mellan Belarus och Lettland, sedan lettiska myndigheter i protest mot flygnedtvingandet hissat en belarusisk oppositionsflagga under den pågående VM-turneringen i ishockey i Riga.
Belarus har därför utvisat Lettlands ambassadör i Minsk – varpå Lettland kontrat med att ge samma order till den belarusiske representanten i Riga.

Fördömer Ryssland

Efter diskussionen om Belarus fortsatte EU-ledarna i Bryssel med att diskutera relationen till Ryssland, som också är allt annat än god.
I ett gemensamt uttalande fördömer EU-ledarna "illegala, provocerande och söndrande ryska aktiviteter gentemot EU och dess medlemsstater".
– Ryssland arbetar på många sätt för att underminera EU, vår demokrati, vår livsstil och våra värderingar, varnade Lettlands premiärminister Krisjanis Karins på väg in till toppmötet.
En "bred rapport" ska nu tas fram till nästa toppmöte för att kunna överväga om ytterligare åtgärder behöver vidtas, exempelvis kring den omdiskuterade gasledningen Nord Stream 2.
Andra ämnen under måndagens toppmötesmiddag var relationen till Storbritannien, läget i Mellanöstern och förhållandet till USA.

Veckans toppmöte i EU

EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Bryssel under måndagen och tisdagen för ett extrainsatt toppmöte.
Under måndagskvällen hölls en arbetsmiddag med diskussioner om utrikesfrågor, som inleddes med händelserna i Belarus i söndags. Därefter avhandlades även relationerna till Ryssland, Storbritannien och USA samt utvecklingen i Mellanöstern och migrationsläget på Medelhavet.
Tisdagsdelen av mötet inleds klockan 10 och ägnas främst åt läget i coronapandemin och kampen mot klimatförändringarna.

EU-sanktioner mot Belarus

EU har länge haft sanktioner mot Belarus och har i olika omgångar utökat, men också lättat på dem, beroende på händelseutvecklingen.
För tillfället gäller:
Sedan 2004 råder visumförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar mot fyra personer, som anklagas för inblandning i försvinnanden och misstänkta mord på oppositionella under slutet av 1990-talet.
Efter det senaste presidentvalet i augusti 2020 har listan utökats i olika omgångar efter den belarusiska regimens hårdföra agerande mot opposition och allmänhet. Totalt gäller nu visumförbudet och de frysta tillgångarna för 88 personer – däribland president Aleksander Lukasjenko – och sju företag eller organisationer.
Sedan 2011 råder även ett vapenembargo samt förbud mot export till Belarus av produkter som kan användas för "intern repression".
Källa: EU-kommissionen
ANDRA LÄSER