Grönt ljus för fusion Mobilepay-Vipps – men mobilbetalning över gränserna dröjer

EU-kommissionen ger bolagen bakom Mobilepay och norska Vipps grönt ljus för en samgång. Men att betala över landsgränserna kan dröja länge ännu.

Vipps nuvarande vd Rune Garborg blir vd för det nya bolaget. Mobilepays vd Claus Bunkenborg blir medlem i koncernledningen och chef för ny tillväxt.
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
25.10.2022 08:47 UPPDATERAD 25.10.2022 09:10
HBL skrev häromveckan om trögheten med att få betalningar med appar som Mobilepay, Pivo och Siirto att fungera över landsgränserna. Planer på europeiska samarbeten har funnits i flera år, men är svåra att förverkliga när många parter är inblandade och många juridiska problem ska lösas.
Ett steg på vägen togs dock i fredags när EU-kommissionen godkände en fusion mellan bolagen bakom Mobilepay och Vipps. Mobilepay som utvecklats av Danske Bank är den dominerande mobilplånboken i Danmark och Finland, medan Vipps, som upprätthålls av en rad norska banker, dominerar i Norge. 
– EU-kommissionens beslut innebär att fusionen kan bli verklighet mycket snart. Sedan börjar vi bygga en gemensam framtid, säger Perttu Kröger, landschef för Mobilepay i Finland.

OP:s Pivo hoppade av

Företagen presenterade sina fusionsplaner redan i fjol somras. Med var också finländska OP med sin Pivo-tjänst. Målet var att göra plattformarna kompatibla med varandra.
I september meddelade OP-gruppen att man drar sig ur projektet. Orsaken var att EU-kommissionen uttryckt oro över att Mobilepay och Pivo tillsammans har en alltför dominerande marknadsposition i Finland.
Mobilepay och Vipps beslöt dock fortsätta samarbetet utan Pivo. 
– EU-kommissionens beslut i fredags är en förutsättning för att fusionen ska bli verklighet. Beskedet innebär att samgången framskrider i snabb takt, säger Kröger.
Att företagen fusioneras betyder ännu inte att mobilbetalningar mellan plattformarna blir möjliga, även om det är målet. När det blir möjligt kan Kröger inte svara på. Enligt TT kan det dröja mellan ett och tio år. 
Läs mer: Ingrid Lindberg i Köpenhamn vill använda Mobilepay med sina finländska vänner – därför går det fortfarande inte
Tillsammans har Mobilepay och Vipps nästan 11 miljoner personanvändare. Det fusionerade företagets namn blir Vipps Mobilepay och huvudkontoret placeras i Oslo. Vipps nuvarande vd Rune Garborg blir vd för det nya bolaget. Mobilepays vd Claus Bunkenborg blir medlem i koncernledningen och chef för ny tillväxt. 

ANDRA LÄSER