Förödelse i Bahamas i orkanen Dorians fotspår – tusentals hus skadade

Över 13 000 hus i Bahamas kan ha skadats av det katastrofala ovädret Dorian, uppskattar Röda Korset. Orkanen är den kraftigaste hittills som drabbat önationen. Dorian närmar sig snart USA:s kust, men har nedgraderats till en kategori 4-storm.

Starka vindar blåser i palmerna i Freeport på ön Grand Bahama.
"Det står klart att orkanen Dorian haft en katastrofal verkan", säger Sune Bülow vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) i ett uttalande.
IFRC larmar också om att omfattande översvämningar på ön Abaco kan ha förorenat dricksvattenbrunnar.
"Vi väntar oss omfattande behov av nödbostäder samt behov av kortsiktigt ekonomiskt stöd liksom rent vatten och sjukvård", säger Sune Bülow.
Orkanens framfart.
Bilder på den lokala nyhetssajten The Tribune visar skadade byggnader, bråte och båtar som flyter omkring och hus som står nästan helt under vatten.
Inga uppgifter finns ännu om eventuella skadade eller döda, enligt nyhetsbyrån AFP.

Närmar sig USA

Dorian drog in över Bahamas med rasande vindar och regnoväder under söndagen och graderades då som en kategori 5-storm, den högsta nivån. Orkanen är den kraftigaste som hittills drabbat önationen. På måndagen nedgraderades Dorian till en fyra, men fortsatte att skapa kaos i Bahamas.
Den amerikanska orkanmyndigheten NHC spår att ovädret kommer att mattas av gradvis de närmaste dagarna men understryker att Dorian ändå kommer att vara en kraftfull orkan som kommer att röra sig "farligt nära" Floridas östkust. Just Florida kommer att få sin dos av ovädret någon gång mellan måndagskvällen och onsdagskvällen lokal tid, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Delstaterna Florida, Georgia och South Carolina har uppmanat de hundratusentals invånare som bor vid kusten att sätta sig i säkerhet.
Floridas guvernör Ron DeSantis vädjar till boende i området att vara beredda.
– Den här stormen, av den här storleken, skulle verkligen kunna orsaka enorm förstörelse, så sätt inte ditt liv på spel när du har chans att komma undan, säger DeSantis under en presskonferens, enligt The Washington Post.
Orkanen Dorian har dragit in över norra Bahamas.

Mer av samma?

Men vissa tar varningarna med ro. 70-åriga Julia Eaddy i Titusville i Florida säger att hon upplevt många orkaner i livet, och att hon inte är orolig.
– Det blir bara mer av samma sak, säger hon till Reuters.
Dorian påverkar dock viss flygtrafik. Lågprisbolaget Norwegian har ställt in tolv flygningar till och från Florida sedan i söndags, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau med hänvisning till uppgifter från bolagets Danmarkskontor.

Kategori 5-orkan

Orkaner graderas utifrån Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.
En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.
Kategori 5-orkaner kan skapa stora tsunamiliknande vågor när de kommer in mot kusten.
Det har uppmätts vindhastigheter på nära 83 meter per sekund i och med orkanen Dorian, vilket är i nivå med de kraftigaste vindarna i Atlanten för stormar som når land, enligt den amerikanska orkanmyndigheten NHC
Källa: AFP
ANDRA LÄSER