Rutinerade Mika Väyrynen inför ödesmatcherna: Ett ligalag är alltid favorit

Säsongen kunde ha tagit slut på lördagen. En seger mot FC Lahti hade räckt till för nytt ligakontrakt. I stället väntar två ångestfyllda ödesmatcher för HIFK. Matcher som kan ha långtgående konsekvenser för klubben.

Njuter av utmaningen. Pressen gör att Mika Väyrynen trivs ännu bättre ute på planen.
Jonas von Wendt
01.11.2017 07:18 UPPDATERAD 01.11.2017 07:22
– Visst är insatserna väldigt höga. Det är inte bara ligaplatsen det gäller. Det här kan gälla väldigt mycket mera än så, säger mittfältsstrategen och spelmotorn Mika Väyrynen.
HIFK:s spel har haltat hela säsongen och någon hemlighet är det inte att klubbens ekonomi inte är den bästa möjliga. Vad en eventuell degradering skulle innebära vet ingen.
– Det är klart vi som ligalag är favoriter. Så är det alltid i de här sammanhangen,säger Väyrynen och tänker tillbaka på en likande situation för femton år sedan.
Då spelade Väyrynen för Jokerit och den gången slutade det illa då Jaro vann dubbelmötet och förpassade Jokerit ur ligan och mot likvidation.
– Alla spelare vill hellre spela om bucklor och medaljer än om att hållas kvar i en liga. Men nu är läget vad det är och vi ska försöka ta med oss det positiva från hösten. För trots att vi förlorade i Lahtis har vår trend varit uppåtgående.
Det är det "gamla" gardet som tagit i spelet på hösten. Rutinerade rävar som Väyrynen, Mikael Forssell, Pekka Sihvola och Juho Mäkelä har varit med om ett och annat under sina långa karriärer och något darr på manschetten är inte att vänta.
– Jag hör till dem som njuter mera då insatserna höjs. Och de här matcherna gäller ju faktiskt mycket. Psykologiskt sett är väl Honkas sits lättare. De har allt att vinna medan vi har allt att förlora. Men de förlorade också en avgörande match, den mot TPS, och man vet ju inte hur det påverkar dem.

Ojämnhet

HIFK vann bara sex av 33 matcher i ligan och inkasserade sexton förluster. Honka tog 16 segrar på 27 matcher och förlorade bara fyra i division 1.
HIFK tappade väldigt många poäng i slutminuterna, poängtapp som kan stå dem väldigt dyrt. Och jämnheten ville aldrig infinna sig.
– Vi var alldeles för ojämna. Vår nivå kastade otroligt mycket också under matcherna. I många matcher spelade vi väldigt dumt och dåligt i slutminuterna. Det är orsaken till att säsongen blev så svår.
– Och så hade vi problem med skador och fick väldigt sällan vår bästa elva på planen samtidigt, säger Väyrynen som har rätt bra koll på Honka, deras tränare och en del spelare.
– Lagledningen har haft ögonen på dem en längre tid och vi vet var och hur vi ska slå till. Jag känner deras tränare Vesa Vasara och Sampo Koskinen och så har de en del spelare jag kan rätt bra. De är ett bra lag men som ligalag är vi favoriter och vi ska gå segrande ur dubbelmötet.
Väyrynens, 36 i december, framtid som fotbollsspelare är öppen vad nästa säsong beträffar. De två matcherna som stundar inverkar också på det.
– Det finns vissa planer men inget är fastslaget. Det kan bli fortsatt spel eller något inom tränarväsendet. Vi får se. Men då detta är över åker jag, frun och våra tre barn på en lång semester. Det är det enda som är alldeles säkert.

Vad avgör kampen om ligaplatsen?

– Mest handlar matcher som dessa om hur du handskas med situationen. De mentala biten är den mest avgörande.

Fem punkter om Honka-HIFK

1. Målvaktsposten.
Tomi Maanojas säsong är förbi och Carljohan Eriksson, som visat utmärkta takter under hösten, utgick med skada mot FC Lahti. Tomy Mikkelsson hoppade in senast och gjorde det bra. 20-åringen kan stå inför en utmaning till i afton.
2. Rutin. Kryllar av rutinerade spelare i HIFK men det finns gott om dem också i Honkas del. HIFK-bekantingen Joni Korhonen, lagets bästa målskytt i år med tio baljor, backprofilen Ilari Äijälä och passningssäkre Joel Perovuo för att nämna några.
3. Den mentala biten. 180 minuter eller maximalt 210 minuter och straffar ska avgöra vem som får titulera sig ligalag år 2018. Mikael Forssell var inne på det efter FC Lahti-förlusten. Att man måste kunna njuta också då det gäller mycket. Det lag som klarar av att njuta mer av pressen lär gå segrande ur leken.
4. Matchtempo. Kan HIFK trissa upp tempot till hög liganivå blir det intressant att se om Honka hänger med. Trots allt en viss skillnad mellan ligan och division 1.
5. Vila. HIFK fick knappt fyra dygn att ladda om. Honka har fått träna och vila en vecka längre. Efter en lång säsong kan sådant spela in.
Tips: 1-2
Matcherna spelas: Onsdag kväll 18.30 i Hagalund, 14.00 i Tölö på lördag. Det sammanlagda resultatet avgör. Vinnaren spelar ligafotboll 2018, förloraren spelar i division 1.
Mika Väyrynen
Född: 28 december 1981 i Eskilstuna.
Klubbar: LoPa, KyIF, FC Kirkkonummi, FC Lahti, Pallo-Lahti, Jokerit, Heerenveen, PSV Eindhoven, Leeds United, HJK, Los Angeles Galaxy, HIFK.
Matcher mål: 358 matcher/43 mål.
Flesta matcher i: Heerenveen 178 stycken, 31 mål.
Kuriosa: En av endast tolv finländare som hittat rätt i Champions League. De övriga är Roman Eremenko, Sami Hyypiä, Jonatan Johansson, Joonas Kolkka, Miika Koppinen, Mika Kottila, Mika Lehkosuo, Jari Litmanen, Niklas Moisander, Petri Pasanen och Hannu Tihinen.

ANDRA LÄSER