Nu intresserar hyresboende – folk skjuter upp bostadsköp enligt förmedlare

Efterfrågan på hyresbostäder har ökat, uppger bostadsförmedlaren Vuokraturva, och förklarar det med att osäkerheten i omvärlden får fler att skjuta upp bostadsköp.

Osäkerheten i världen verkar påverka folks bostadspreferenser, och intresset för hyresbostäder har ökat.
11.03.2022 07:25 UPPDATERAD 11.03.2022 13:12
De två senaste veckorna har efterfrågan på hyresbostäder gradvis ökat. Det är i och för sig inte ovanligt att så sker under våren, men nu är ökningen snabbare än vanligt. Det menar bostadsförmedlaren Vuokraturva.
Läs också: Prognos: Så rubbar kriget och inflationen bostadsmarknaden
Ännu märks ingen förändring i statistiken, men fler söker hyresbostad. Orsaken verkar vara att folk som planerat att köpa bostad nu skjuter upp köpet och i stället flyttar på hyra, lyder analysen i ett pressmeddelande från bostadsförmedlingen.
En liknande reaktion kunde märkas också under finanskrisen hösten 2008. Bostadspriserna sjönk då bara lite, men bostadsaffärerna minskade rejält under flera månader och efterfrågan på hyreslägenheter var stor.
Det är också möjligt att de som flyr kriget i Ukraina kan öka efterfrågan. En sådan effekt märks ändå ännu inte utan troligen först de närmaste månaderna, resonerar Vuokraturva. Någon brist på hyresbostäder finns inte i regel i Finland.

ANDRA LÄSER