Svenskfinlands största virtualkör kommer hem till dig med Finlandia – lyssna här!

Fyrahundra sångare från hela Svenskfinland sluter upp i tonerna till Finlandia.

Mira Strandberg
06.12.2020 09:00 UPPDATERAD 06.12.2020 10:24
– Jag saknar sången alldeles förskräckligt mycket, så tanken att här sjunger många människor tillsammans och jag får vara med är fin, säger Carita Björkestam från Borgå.
Hon sjunger första alt i Alvakören i Borgå, och har varit med i Finlands svenska sång- och musikförbunds tidigare satsningar då virtualkören sjungit Döpt i Kyro älv och Den blomstertid nu kommer.
– Det är så roligt! Nu kan vi alla tralla tillsammans i stället för att jag går och trallar ensam här hemma.
Jonas Randers kommer från Östnyland med sjunger i Akademiska sångföreningen. Han, liksom alla andra körsångare, saknar körgemenskapen.
– Det var skoj att delta i något gemensamt musicerande speciellt i de här tiderna då vi annars inte kan samlas. Dessutom producerar vi något som jag tror kommer att uppskattas, säger han.
– Jag är inte så mycket för det där med tekniska grejer och inspelningar men nu tyckte jag att det var ett så viktigt ändamål, vår självständighet. Och i nuläget kan vi inte göra så mycket annat än det här, säger Pia Nygård, som dirigerar Hangö damkör Decibella.

Starkt men ovant

Att sjunga just Finlandia var en speciellt stark upplevelse.
– Det var rörande och emotionellt. Det är en stor och fin sak, det handlar om Finlands frihet, säger första basen Johan Lindholm som sjunger i Manskören Raseborg.
Han sjöng också med i Den blomstertid nu kommer i somras.
– På det här sättet kan vi bjuda på något enastående fint åt vår publik. Och jag ville ta vara på tillfället, för det är väldigt jobbigt för oss korister att inte få sjunga.

Hur kändes det att spela in stämman?

– Det var chockerande! Huj det var hemskt att höra bara sin egen röst med alla ord man svalde, och alla andningar på fel ställe. Normalt när man sjunger i kör hör man det inte lika tydligt, säger Carita Björkestam.
– Det är otroligt lärorikt, och något som varje korist borde göra mera. Man lär sig av att lyssna på sig själv och lär sig också sin egen stämma bättre. Och det är ju så roligt, säger Johan Lindholm.
Även om slutresultatet ser lätt ut finns det många fallgropar på vägen.
– Det var inte riktigt så lätt som jag tänkte mig från början. Men det var roligt att klä upp sig, säger Jonas Randers.

Vad hade du på dig?

– Frack så klart. Men bara upptill. Nedre delen syns ju inte.
I Västnyland var också sångare från damkören Girls'n Qvinns, Ekenäs manskör, Kyrkslätts manskör, Sångföreningen Cajorna och Västnyländska kammarkören med i virtualkören.

ANDRA LÄSER