Stoltenberg: Freden i Europa har krossats

Försvarsalliansen Nato kommer att förstärka sin närvaro i sina medlemsländer österut. Generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Ryssland "krossat freden" på den europeiska kontinenten.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudit in Sverige och Finland till fredagens möte.
– Vi är redo – men det vi gör är defensivt, säger Jens Stoltenberg på en pressträff i Bryssel.
Nato meddelar att alliansen vidtar åtgärder för att "ytterligare stärka avskräckningsförmågan och försvaret" av sina medlemsländer med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Beskedet kommer efter att Polen, Estland, Lettland och Litauen åberopat artikel 4 och lämnat in en begäran om ett extrainsatt möte.
– Vi kommer att skydda våra folk och våra värderingar. Demokrati kommer alltid att segra över autokrati. Frihet kommer alltid att vinna över aggressivitet, säger Jens Stoltenberg.
– Ryssland har stängt dörren till en politisk lösning och det beklagar vi.

"Sedan länge planerad invasion"

Generalsekreteraren kallar attacken för en "medveten, kallblodig och sedan länge planerad invasion".
– Det här är ett allvarligt läge för säkerheten i Europa. Otaliga människoliv står på spel. Rysslands ledare bär det fulla ansvaret, säger han.
Natos 30 medlemsländer kommer att hålla ett digitalt toppmöte under fredagen.
– Vi stöder fullt ut Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Ryssland använder makt för att försöka skriva om historien, säger Jens Stoltenberg.

Finland och Sverige inbjudna

Även Finland och Sverige är inbjudna att delta i fredagens Nato-möte, enligt Stoltenberg.
Nato kommer att stärka upp närvaron i sina östra medlemsländer, men det finns inga planer på att skicka styrkor till Ukraina.
– Vi stöder Ukraina, men ger absoluta säkerhetsgarantier bara till våra medlemsländer, säger Jens Stoltenberg.

Natos artikel 4

Natos artikel 4 blir aktuell när ett medlemsland hotas för att alliansens medlemmar ska kunna agera tillsammans. Den har bara åberopats sex gånger sedan Natos bildande 1949, enligt CNN.
Ukraina är inte medlem i Nato, men Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt framtida ukrainskt medlemskap.
Artikel 4 är separat från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

ANDRA LÄSER