Centern och Liberalerna nobbar Kristersson – men Sverigedemokraterna säger ja

Centerpartiets ledare Annie Lööf intervjuas utanför SVT i Stockholm. Bild: TT/Pontus Lundahl

Centern och Liberalerna sätter stopp för Moderatledaren Ulf Kristerssons planer på att bli Sveriges näste statsminister.– Det är en tung dag för Alliansen, säger Kristersson.

På onsdag morgon röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister för en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men redan på förhand står det klart att han kommer att bli nedröstad. Centerpartiet, Liberalerna och de rödgröna partierna kommer alla att trycka rött, vilket innebär 195 nej-röster. För att klara sig kan Kristersson inte få 175 eller fler röster emot sig.

– Det är en sak att man inte vill sitta i den regering jag erbjöd att bilda å fyra partiers vägnar, men att stoppa de partier som vill bilda regering och föra Alliansens politik framåt – det tycker jag är beklagligt, säger Kristersson.

Han är frustrerad och tycker att Centerpartiet och Liberalerna kunde ha nöjt sig med att trycka på "avstå-knappen", och därmed släppa fram en ny borgerlig regering.

Röst mot Sverigedemokraterna

Centerpartiet och Liberalerna motiverar sina nej med att de inte kan stödja en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Samma skäl som gör att de tackat nej till att sitta i Kristerssons regering.

Alliansen ser ut att ha spruckit mitt itu, men de inblandade vill inte dödförklara samarbetet.

– Jag ser det inte så. Alliansen ligger kvar på bordet, men det jag ser som mitt uppdrag nu är att söka stöd över blockgränsen, säger Centerns partiordförande Annie Lööf.

Kristersson har i dag inget svar på hur han tänker lappa ihop Alliansen.

– Det får vi nog se, faktiskt. Jag tänker avvakta den här regeringsbildningen och se hur det går, säger han.

Sverigedemokraterna kommer däremot att rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister för en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, uppger partiet i ett pressmeddelande.

"Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M/KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren", skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i pressmeddelandet.

"Obegripligt"

Statsvetarprofessorn Tommy Möller anser att förutsättningarna för ett fortsatt Allianssamarbete ytterligare försämrats.

– Alla partier säger att de vill fortsätta med Allianssamarbetet samtidigt som de agerar på ett sätt som för en utanförstående person ter sig ganska obegripligt om ambitionen är att hålla ihop Alliansen, säger Möller.

– Det är väldigt svårt att se ett scenario där Alliansen kommer ur den här processen som en fortsatt sammanhållen allians.

Lööfs ambition att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande kräver samarbete över blockgränserna, anser Möller, vilket hittills varit omöjligt. Och han tror inte att det går att både hålla ihop Alliansen och få till ett blocköverskridande samarbete.

– Det vi ser är ett uttryck för att det politiska systemet just nu är på väg att implodera, säger Möller.

Oense om Miljöpartiet

Om Ulf Kristersson röstas ned kan talmannen lämna stafettpinnen vidare till en ny partiledare. Annie Lööf har sagt att hon är beredd att sondera, men hon vill inte bli statsminister, säger hon:

– Jag tror faktiskt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater nu.

– Det jag har sagt till talmannen är att jag skulle vilja ta över sonderingsuppdraget för att se om man kan hitta mellanvägar mellan Alliansen och de rödgröna.

Men även på denna punkt är Alliansen splittrad.

Moderaterna och Kristdemokraterna avvisar tanken på en regering med Alliansen och Miljöpartiet, av politiska och matematiska skäl. Därför kan Lööf inte sondera för hela Alliansens räkning, påpekar Kristersson.

– Hon kan inte sondera en regering som Moderaterna inte vill ingå i. Vi har inte gått till val på att bilda en koalitionsregering med Miljöpartiet, säger han.

14 november:

Riksdagen röstar klockan nio om Ulf Kristersson som statsminister. För att bli vald måste han få färre än 175 röster emot sig.

15 november:

Om Kristersson blir vald till statsminister, kommer han att lägga fram sin regeringsförklaring i riksdagen och presentera sina ministrar. Därefter sker skifteskonselj på Slottet, då regeringsskiftet formellt sker.

Övergångsregeringen presenterar budgetpropositionen. Om Kristersson blir vald ställs debatten in och flyttas till den 12 december, då riksdagen ska besluta om budgetramarna.

Röstas Kristersson ned den 14 november hålls budgetdebatten som planerat.

Källa: riksdagen i Sverige

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning