"Byt ut tonfisken mot strömming i sushi"

I dag finns allt från sylt till saft och bröd till salu på Strömmingsmarknaden, havtornssaft i all ära, men hur är det med strömmingen?

Åland i Helsingfors. Åländska Albanus var också på plats vid Salutorget. Bild: Karolina Lång

På det årliga strömmingsrådet väljs årets kryddfisk och årets strömmingsprodukt, vilken ofta är en ny eller annorlunda version av tillagad strömming. Årets smakprovning räckte över två timmar i ett mysigt festtält på Salutorget och publiken fick också smaka på fisken. Priset för årets kryddfisk vann Liisa Vainio från Tövsala. Årets nya strömmingsprodukt var en chili-dragonströmming från Åkerfelts service i Sibbo. Leif Bergman från Geta på Åland vann andra pris i båda serierna.

Juryn bestod av Sampsa Vilhunen, programchef vid WWF, biträdande stadsdirektör Pekka Sauri, Jarkko Myllymäki, grundare till restaurangen Juuri, Linda Stenman-Langhoff, sommelier vid restaurangen Ask och Suvi Ahola, redaktör som bland annat skriver matkolumner i Helsingin Sanomat.

Vilhunen gav rådet att byta ut tonfisken mot strömming då man äter sushi, eftersom tonfisken i dag är en rödlistad fisk.

Prisbelönt strömming. Strömmingsrådet väljer årligen årets bästa strömming i två kategorier. Bild: Karolina Lång

I publiken satt Stenman-Langhoffs make och grundaren till restaurang Ask Filip Langhoff som kommenterade att han gärna äter strömming, helst lätt marinerad och mycket lätt stekt.

– Strömming är också en utmärkt ingrediens för sushi. Jag föredrar att göra en misomarinad till strömmingen som används i sushin. Jag köper ofta fisk i någon av stadens saluhallar, till exempel Hagnäs saluhall.

Det finns också andra innovativa sätt att tillaga strömming på. Under strömmingsmarknaden kan man till exempel njuta av strömmingspizza eller fisksoppa med strömming.

Nytt för i år var att även att barnen samlades till ett strömmingsråd under ledning av kocken Pipsa Hurmerinta. Hurmerinta åt själv strömming senast i går och lagar gärna strömmingsbiffar till sig själv och sin son. Själv äter hon gärna också olika sorters kryddade och marinerade strömmingar och sillar.

– Jag tycker strömmingen har ett onödigt dåligt rykte och att det egentligen inte finns hinder för att servera den också till barn. Kryddad strömming och särskilt ättikan i det lämpar sig inte för barn, men just strömmingsbiffar äter min son gärna. Ett tips är att inte kalla det man serverar för strömming utan bara säga att det är fisk.

Flera sorter. Tage Gustafsson säljer flera sorter av strömming på sin båt. Bild: Karolina Lång

De mer rutinerade strömmingsförsäljarna bjöd också på nyheter. Tage Gustafsson från Hangö har i år en blåbärskokad strömming med nejlika och kryddpeppar.

– Det är trettioandra året vi är här och vi försöker bjuda på något nytt varje år. När vi började var barnen små men nu börjar till och med barnbarnen bli stora.

Baba Salakari på Hellströms från Ingå har också varit med på strömmingsmarknaden i trettiotvå år.

– Kräftströmmingen och limeingefära-strömmingen är båda storsäljare. Vi introducerade limeingefära-strömmingen i fjol och då sålde den slut. Den var en riktig succé. Rödbetsströmmingen är populär särskilt bland unga kvinnor, då den har en så fin rosa färg.

Jessica Dienel och Katariina Tamminen som ursprungligen är från Esbo men nu båda bor i Helsingfors brukar årligen besöka strömmingsmarknaden.

– Vi har hittills bara hunnit äta siklöja, men vi tycker båda om strömming.

Jessica föredrar böckling, medan Katariina tycker strömmingsbiffar är godast.

Helsingforsare. Mirita Saxberg ser strömmingsmarknaden som en del av livet i Helsingfors. Bild: Karolina Lång

Mirita Saxberg försöker äta strömming så ofta som möjligt.

– Jag äter strömming alltid då det erbjuds. Jag föredrar strömming stekt i smör.

Marcus Rantala och Silja Borgarsdottir Sandelin fanns också på plats på Salutorget.

Artikeln har uppdaterats.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03