Byt jobb, hörru

Bild: Kristoffer Aberg

I dagens Irak finns ingen plats för musiker: att inneha ett instrument är tillräckligt för att utsättas för förföljelse, att offentligt framträda som musiker är ödesdigert.

Vill du sikta på ett liv som musiker? Då bör du veta vad du ger dig in på: ett liv under hård press, osäkra anställningsförhållanden, knappast stora inkomster – men förhoppningsvis givande livsinnehåll och möjligheter att förverkliga dig själv. Att verkligen satsa på musiken är något för den som helt enkelt inte kan tänka sig att göra något annat i livet. För det finns vettigare yrken att välja.

Råkar du leva i Irak 2018 kan du förstärka alla dessa tankar med råge. Den som verkligen brinner för musiken och inte kan leva utan den, löper stor risk att inte få leva alls. I dagens Irak finns ingen plats för musiker: att inneha ett instrument är tillräckligt för att utsättas för förföljelse, att offentligt framträda som musiker är ödesdigert. Även familjemedlemmarna till musiker är illa ute.

I dag firas Music Freedom Day i hela världen, en bitter påminnelse om hur många musiker som på grund av sitt yrke utsätts för förföljelse och censur. Dagen koordineras av organisationen Freemuse, som oförtrutet arbetar med att påminna om otaliga fall av musikerförföljelse i olika delar av världen.

Musiker som yrkesval är i dagens Irak tillräckligt för att utsättas för allvarlig förföljelse. Det räcker inte att neka dessa musiker asyl, klappa dem på axeln och uppmana dem att helt enkelt byta jobb och flytta tillbaka. Har man en människas liv i sina händer finns det många synpunkter att beakta och vem som helst borde förstå att det förflutna inte kan suddas ut hur som helst, speciellt i dessa dagar då allt vi gör lämnar spår på nätet. Familjemedlemmar till våra asylsökande kan berätta om vad som händer då man i Irak får veta att deras släktingar utövat sitt yrke i Finland.

Hittills har inga positiva prejudikat synts till i musikbranschen, medan något enstaka fall i teaterbranschen lyckats överklaga och få asyl till sist. Musikbranschen har rutit till om altviolinisten Saleem Said, som valde en bana inom den västerländska klassiska musiken, om lutspelaren Ali Alawad och sångaren Ali Saed som upprätthåller sitt lands musikaliska traditioner. Att känna sina rötter kunde hjälpa deras landsmän i exil vid deras integrationsprocess. Många finländska konstnärsprofiler har också engagerat sig i samarbete med dessa musiker, också ett lovande tecken med tanke på integrationen.

Det är dags för Migri att se över sina principer och beakta konstnärskap då man fattar beslut om liv och död.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning