Byggmaterial från skyskrapa föll ner på gatan i Fiskehamnen – SRV avbryter arbetet

Den tredje skyskrapan i Fiskehamnen ska bli 31 våningar hög och stå färdig nästa höst. Bild: Niklas Tallqvist

Ytterligare en farlig situation har inträffat på byggarbetsplatsen vid Fiskehamnen. På måndagsmorgonen föll en träskriva ner från en av skyskraporna och landade precis bredvid några förbipasserande.

En läsare berättar för HBL att hennes dotter befann sig alldeles vid platsen där skivan ramlade ner. Ett annat ögonvittne uppger på sociala medier att hen höll på att bli träffad då skivan landade alldeles intill ett övergångsställe.

Den farliga situationen uppstod strax före klockan 8 på morgonen, då en skiva föll ner från den tredje skyskrapan Lumo One som byggs på området. Skivan landade i korsningen mellan Verkstadsgatan och Fiskehamnsgatan.

Byggbolaget SRV uppger att man omedelbart avbryter verksamheten.

En liknande olycka hände förra veckan då en fanerdörr från bygget trillade ner på Verkstadsgatan. Då meddelade SRV att bolaget går igenom alla sina dörrar och kollar att de är fastspända på rätt sätt.

Då hette det att olyckan skedde på grund av den hårda vinden som lyckades slita loss dörren. Tidigare stod en byggarbetsplatshiss som vindskydd för dörren, men då den togs bort blev dörren extra utsatt för vinden. Även en stolpe lär ha trillat ner från bygget på innergården.

Vad som orsakade måndagens olycka vill SRV:s säkerhetschef Aleksi Auer inte gå in på.

– Vi har inlett en utredning och börjat analysera vad som hänt. Dessutom har vi vidtagit åtgärder för att det här inte ska hända igen, säger han till HBL.

Hur är det möjligt att sådana här livsfarliga olyckor kan ske? Kan vi inte bygga högt i Finland?

– Det är klart, ju högre vi bygger, desto högre är riskerna att något sådant här händer. Men allt detta har vi tagit med i vår riskbedömning när det gäller säkerheten med byggen på höga höjder.

Vad händer nu?

– Vi har avbrutit all byggverksamhet utomhus och väntar nu på att utredningen blir klar för att kunna vidta korrigerande åtgärder.

Polisen i Helsingfors har tagit emot en polisanmälan och utreder måndagens olycka som ett brott mot arbetssäkerheten.

Helsingin Uutiset var först ute med nyheten.

Läs också: Föremål har slängts ned från skyskrapa i Fiskehamnen i Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning