Byggmästaren har praktiskt jobb med synligt resultat

Räds inte att ta i. Oskar Forsblom, 22 och Wilma Lapiolahti, 28 har jobbat en hel del på byggen, känner branschen, tar studierna på allvar och examen på tre år i stället för normala tre och ett halvt.Bild: Leif Weckström

Hammaren hålls stadigt i handen på henne, Wilma Lapiolahti som tar examen som byggmästare i vår. Fast studierna på Novia har gett mersmak och hon ska bygga på med ingenjörsexamen.

Om killar som studerar veterinärmedicin är sällsynta är Wilma Lapiolahti en riktig raritet på den svenskspråkiga utbildningen av byggmästare. På sin årskurs, den tredje, är hon den enda kvinnan och på de två andra årskurserna i skolan finns inte en enda respektive två flickor.

Inte för att bristen på studiekompisar med genusgemenskap stör henne, hon har sökt sig till studier i branschen för att lära yrket. Ett yrke som ger henne möjligheter att utföra ett jobb som hon gillar och är intresserad av. Eller som hon säger själv:

– Ett konkret jobb där du ser själv vad du åstadkommer och får till stånd.

Utbildning är värdefullt i arbetslivet, samtidigt som jag värdesätter högt mina erfarenheter från byggplatser. Under en teknisk föreläsning ser jag bilden framför mig och förstår i praktiken vad det handlar om.

Wilma Lapiolahti, 28 år, är uppvuxen i Sverige men kom till Borgå i början av 2010-talet, och bor nu i Ekenäs medan byggmästarutbildningen pågår.

– Det var inte så att jag byggde grejer, snickrade eller ens lekte med hammare och spik när jag var liten. Tanken om att jobba på bygge bara ploppade upp för fyra fem år sedan, kanske för att morfar är byggmästare och mina kusiner jobbar i byggbranschen. Så jag började på bygge och tyckte om jobbet. Och sedan kom insikten om att det kan vara bra med utbildning för att avancera till mer ansvarsfulla uppgifter, säger hon.

Ge svar på tal vid behov

På bygget har hennes genus förresten inte orsakat mobbning, trakasserier eller attitydproblem bland manliga kollegor.

– Man kan säga att hammaren hålls stadigt i min hand, och de upptäcker snabbt att jag är seriös. Små gliringar ska man inte ta på allvar. Det gäller också att ge svar på tal vid behov.

Lapiolahti har läst flitigt och gör sig klar på tre år, när utbildningen egentligen är tre och ett halvt. Hon är speciellt intresserad av gamla hus och trähus men på frågan om hon ska jobba med sådana efter examen svarar hon nej.

– Jag har bestämt mig för att bygga på med ingenjörsexamen på Novia och fortsätter studera i ytterligare ett år för att sedan kunna ägna mig åt planering. Utbildning är värdefullt i arbetslivet, samtidigt som jag värdesätter högt mina erfarenheter från byggplatser. Under en teknisk föreläsning ser jag bilden framför mig och förstår i praktiken vad det handlar om.

Jobb och studier samtidigt

Hennes studiekompis Oskar Forsblom, 22 år, håller till hundra procent med om nyttan av jobberfarenhet i studierna. Praktisk erfarenhet ger sammanhang.

Forsblom har trots sin ungdom hunnit med gymnasiet, värnplikten och så har han jobbat på bygge sedan han var 16. Han har också läst etnologisk byggnadsforskning, det vill säga byggnadshistoria och -kultur vid Åbo Akademi.

Upphovet eller inspirationen till yrket kommer från fadern som är målarmästare.

– Och så hade jag jobb på ett bygge med ganska jobbiga arbetsledare, och tänkte att kan den där vara mästare kan jag.

Också i dag har Oskar Forsblom deltidsjobb i Åbo, han pendlar till och från studieplatsen, läser en del på distans, och blir färdig på tre år.

– I mitt jobb i dag arbetar jag med att kartlägga asbest och andra skadeämnen. Det är skrämmande att inse hur mycket asbest man påträffar fortfarande i hus och hem, säger Forsblom som i något skede senare i livet kan tänka sig att återvända till hembyn i Borgå för att fungera som ansvarig arbetsledare.

– Fast just nu känns det som om hela Helsingforsregionen bygger ...

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00