Bygge i öst utmanar centrum

I oktober 2017 slår första delen av det nya köpcentret i Östra centrum upp dörrarna. Med biograf, restauranger och nya butiker ska Keskos satsning utmana Kampen som den sociala mötesplatsen i Helsingfors.

Fakta

Det nya köpcentret i siffror

100 miljoner euro

50 000 kvadratmeter

100 butiker

2 000 parkeringsplatser

15 minuter från Helsingfors centrum

Första skedet färdigt i oktober 2017

Många som bott i östra Helsingfors på 60- och 70-talet minns ännu Anders Nymans åkrar med bönodling och betande kor. På samma plats står nu Itis, som länge titulerat sig som Nordens största köpcentrum. Allting började med K-citymarket som reste sig ur betesmarkerna år 1977 och gav östra Helsingforsborna den största livsmedelsbutiken i området.

Trots att köpcentret Itis sedan 1980-talet byggts och utvidgats i en jämnt effektiv takt har K-citymarket fått stå kvar som invånarnas stora närbutik. Men nu är det dags för den gamla butiken att ge utrymme för någonting nytt. Mika Ohenoja, som är projektledare för Keskos storprojekt i Östra centrum, beskriver förnyelsen som en satsning för en bättre vardag för familjerna.

– Vår målgrupp är barn och familjer. Vi vill göra det enklare för dem att uträtta vardagsärenden genom att erbjuda en bred skala av servicealternativ.

Började från åkern. På Anders Nymans åkrar i Östra centrum betade korna ännu i slutet av 1960-talet. Nu står där hundratals kvadratmeter köpcentrum. Bild: Constantin Grünberg, Helsingfors stadsmuseum

Maten är kärnan

Enligt Ohenoja kommer servicen i det nya köpcentret starkt att fokusera på mat, livsmedel och socialt umgänge. Många restauranger, kaféer och matbutiker är att vänta till det 50 000 kvadratmeter stora köpcentret.

– Första skedet av arbetet som öppnas i oktober 2017 kommer att bestå av 8 000 kvadratmeter butiker och restauranger samt en nybyggd K-citymarket på 12 000 kvadratmeter, säger Ohenoja.

Det andra skedet påbörjas efter att den nya delen öppnats och innebär att resten av de gamla byggnaderna från 1977 rivs. Då stänger också ursprungliga K-citymarket dörrarna för gott och ger över till den nylanserade versionen. Målet är att hela projektet ska vara färdigt år 2019.

Det nya köpcentret ska vara en social mötesplats. Bild: Kesko

Tävlar inte med Itis

Det nya köpcentret ska ge östra Helsingfors dess första biograf sedan Kino Itäkeskus i Itis köpcentrum stängdes 2009. Utöver restaurangerna, kaféerna och butikerna planeras även ett grönområde med park och uteserveringar på köpcentrets tak, men där uppger Kesko att planerna ännu är relativt öppna.

Vi satsar på mat och familjeliv. Itis har andra prioriteringar. Vi vill att det här ska bli en bra helhet som båda parterna kan dra nytta av

De övriga lokalerna som finns till uthyrning är i huvudsak fastslagna. Ännu kan Mika Ohenoja ändå inte avslöja vilka kedjor det handlar om.

– Alla lokaler som öppnas i och med det första skedet är i princip uthyrda. Vi kommer att komma med mer information mot slutet av året.

På frågan ifall Kesko med sitt projekt vill konkurrera med Itis svarar Ohenoja att det mer handlar om att de två köpcentren ska komplettera varandra.

– Vi diskuterar med Itis regelbundet. Vi satsar på mat och familjeliv. Itis har andra prioriteringar. Vi vill att det här ska bli en bra helhet som båda parterna kan dra nytta av.

Köpcentret ska också få utomhusområden. Mika Ohenoja uppger ändå att planerna fär ännu är öppna. Bild: Kesko

"Överdriv inte storleken"

Nu bor kring 150 000 personer i närområdet till östra Centrums K-citymarket och antalet växer i en jämn takt. Allt fler tar sig också från Sibbo, Vanda och Borgå till Östra centrum för att handla.

Många av de nuvarande kunderna är långvariga invånare i Marudd, Östra centrum och Botby och har använt butiken i många år.

Man orkar ju inte vandra omkring i timmar varje gång man skall till butiken

Wivi Forsten har bott i Marudd i 30 år och är en återkommande kund.

– Jag handlar här ungefär tre gånger i veckan. Allting här funkar bra, förklarar hon.

Hon har inte upplevt att bygget, som minskat på butikens yta med ungefär en tredjedel, skulle ha orsakat några problem. Tvärtom trivs Forsten i en intimare miljö.

– Prisman här bredvid är till exempel för stor. Man orkar ju inte vandra omkring i timmar varje gång man skall till butiken.

Östra centrums Prisma öppnade öster om Itis köpcentrum år 2009. Butiken har en yta på 14 000 kvadratmeter som delar sig på två våningar.

Forsten planerar att fortsätta att handla i K-citymarket också då den nuvarande butiken får ge plats åt den nya. Men hon hoppas att storleken inte blir helt överdriven.

– Bara det inte blir alltför stort. Annars ser jag ingen orsak att gå någon annanstans.

Lojal kund i 30 år. Wivi Forsten använder den nuvarande K-citymarket ungefär tre gånger i veckan och hoppas att den nya butiken inte ska bli överdrivet stor. Bild: Niklas Tallqvist

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03