Byggbranschen varslar om tolv dagars strejk

Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Om två veckor tar stora delar av byggmaterielindustrin en paus, om arbetstvisten inte löses före det. Den planerade strejken bryter ut i två omgångar: 19-24 april och 3-8 maj.

Byggförbundet beskyller arbetsgivarsidan för bristfälliga lönebud, planerade nedskärningar i söndagstilläggen, obegränsad rätt för arbetsgivaren att använda inhyrd arbetskraft och för att man i efterskott vill införa konkurrenskraftsavtalets begränsningar.

Redan nu råder övertidsförbud för att snabba på förhandlingarna. Strejken inleds vid midnatt varje strejkdag.

Arbetsgivarsidan Byggindustrin beskyller däremot facket för att kräva orimligt höga lönepåslag, närmare 3 procent per år. Den allmänna linjen ligger på 3,2 procent fördelat på två år.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning