Byggbolaget YIT samarbetsförhandlar – över 400 jobb hotade

Bild: Lehtikuva/Jarno Mela

Byggbolaget YIT inleder samarbetsförhandlingar för att effektivera sin organisation efter fusionen med Lemminkäinen.

Byggbolagen YIT och Lemminkäinen fusionerades den 1 februari i år. Enligt YIT:s pressmeddelande ska koncernens affärsverksamhet nu möbleras om för att svara på de nya behoven och undvika överlappande funktioner. Upp till 460 personer kan förlora sina jobb i de samarbetsförhandlingar som påbörjas denna vecka.

Det är framför allt bolagets verksamhet i Finland och Ryssland som berörs av samarbetsförhandlingarna. I Finland kan upp till 240 personer bli av med sina jobb. Saneringen kommer inte att drabba dem som jobbar som byggarbetare eller funktionärer och administratörer på bolagets byggen på fältet, uppger YIT.

Samarbetsförhandlingarna ska slutföras i år men YIT har inte uppgett ett datum för när uppsägningarna ska träda i kraft. Enligt YIT:s bokslut för i fjol ökade omsättningen med 8 procent. Koncernens rörelsevinst för sålda byggnader landade på 105,6 miljoner euro.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning