Byggarbetet vid Dansens hus håller takten

Arkitekten Pia Ilonen har varit ansvarig byggnadsplanerare för Dansens hus vid Kabelfabriken i Helsingfors. När hennes vision offentliggjordes 2017 sa hon till HBL att de som längtar efter "wow-arkitektur" kommer få det från den stora stålväggen. Bild: Fredrik Sonck

Byggarbetet kring Dansens hus vid Kabelfabriken i Gräsviken i Helsingfors håller tidtabellen och kommer öppna dörrarna den andra februari. Snart är det bara svenska namn på Kabelfabrikens rum som fattas.

När HBL ringer för att kolla läget med byggarbetet vid Dansens hus på torsdagen måste Kai Huotari, vd för fastighetsbolaget Kaapelitalo, snart rusa i väg till ett viktigt möte. I dag ska området nämligen sluta klassas som byggnadsområde och återlämnas i bolagets kontroll.

– Det känns ganska stort, även om det bara är en formalitet, säger Huotari.

Huotari konstaterar att det fortfarande finns en hel del byggarbete kvar att göra efter att bolaget återfått området i sin besittning.

– Men tidtabellen håller.

Dansens hus kommer att öppna sina dörrar för publiken den andra februari 2022. Bland de stora, gamla, fabriksbyggnaderna sticker den metalliska husfasaden ut med sina runda figurer i Kabelfabrikens nordöstra hörn.

Huotari säger att han ännu inte har fått särskilt många reaktioner på husets utseende, förutom från enstaka positiva kommentarer från Kabelfabrikens hyresgäster.

Inte tänkt på svenska namn

Dansens hus är en nybyggnad på 5 000 kvadratmeter och en ombyggnadsdel på ca 1 500 kvadratmeter. Mitt i huset finns Erkko-salen som är husets största sal med 700 platser. I huset finns också en mindre sal med 250 platser och ett evenemangstorg.

– Alla dessa bitar är på plats, samtidigt som det finns mycket kvar att göra. Vi väntar ännu på en läktare till Erkko-salen till exempel.

Huotari berättar att öppningen av Kabelfabrikens nya innergård äger rum i början av januari, medan Dansens hus öppnar i början av februari.

På innergården har det byggts en välkomstfoajé som ska kallas "lasipiha". Aulan är en del av Kabelfabriken och dit kan man ta sig genom korridorer från områdets alla hörn.

– Det kommer att bli hjärtat av Kabelfabriken.

Snart är det bara en sak som fattas i det nybyggda området.

– Vi borde klura ut ett svenskt namn för "lasipiha". Alla våra evenemangshallar har bara finska namn slår det mig nu. Jag vet inte varför, vi är ju trespråkiga. Vi har bara inte tänkt på den här saken ännu, säger Huotari.

Stöd till Carl Knif Company

Kultur- och fritidsnämnden vid Helsingfors stad beslutade den 23 november att tillsammans med Centret för konstfrämjande bidra med 240 000 euro i stöd åt fristående dansgrupper för kommande verksamhet i Dansens hus samt utveckling av den egna konstnärliga verksamheten.

Bland de nio grupper som delar på stödet återfinns finlandssvenska Carl Knif Company som får 34 000 euro i stöd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning