Byggarbetare skulle rädda hund ur vak – men det var ingen hund

Den stelfrusna vargen som hade isklumpar i pälsen sveptes in i en röd handduk och fick värma sig i byggarbetarnas bil. Bild: Skärmavbild/Postimees Twitterkonto

Det huttrande djuret som räddades ur knipan och sveptes in i en handduk visade sig vara en ung hanvarg.

Tre estniska män som jobbade med ett dammbygge i staden Sindi nära Pärnu i sydvästra Estland möttes av en överraskande syn på torsdagen, rapporterar tidningen Postimees. I en vak där muddringsarbete pågår fick männen syn på ett panikslaget hunddjur som plaskade och kämpade i en sörja av is och grumligt vatten.

De tre unga männen, Rando Kartsepp, Robin Sillamäe och Erki Väli, ingrep i situationen genom att bryta den fasta isen kring djuret och röja en kanal till strandbanken. Djuret, som trion trodde var en hund, lyckades simma in mot stranden genom fåran.

Vid stranden fick männen tag i det stelfrusna djuret och drog upp det på stranden. Förvissade om att de räddat någons husdjur svepte männen in djuret i en handduk och tog in det i sin varma bil. Då männen bar djuret till bilen märkte de att det var överraskande tungt.

Då kom misstanken om att här låg en hund begraven. Männen ringde djurräddningstjänsten och fick direktivet att åka till närmaste veterinärmottagning i Pärnu. På vägen dit låg djuret och vilade sig med huvudet på Rando Kartsepps ben.

Veterinärerna förstod enligt Postimees inte heller genast vad för slags djur de hade att göra med, men en lokal jägare som kopplades in på fallet kunde upplysa de förvånade byggarbetarna om att de i själva verkat räddat och kelat med en vild varg, en ungefär ett år gammal hane.

Vargen befann sig i chock och led av hypotermi när den kom till kliniken, men repade sig snabbt.

– Först gjorde vargen inget motstånd alls, så vi höll den i ett vanligt rum. Men när den började återfå fattningen tänkte vi att situationen kan bli farlig, så vi låste in vargen i en bur, säger veterinären Tarvo Markson till Postimees.

Eftersom vargen återhämtat sig och är vid god vigör kommer den att släppas tillbaka ut i naturen. Viltvårdsmyndigheterna planerar att förse vargen med en radiosändare innan den släpps fri, för att kunna följa djurets rörelser.

Vargen är Estlands nationaldjur. Man räknar med att det finns omkring 150–200 vilda vargar i de estniska skogarna.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning