Byar på Fiji utplånade efter supercyklon

En satellitbild från Nasa visar cyklonen Yasa över Fiji i bildens övre högra hörn. Bild: TT-AP-Nasa

Dagarna efter den förödande cyklonen Yasas framfart över Fiji beräknas skadorna till flera miljarder kronor. Spaningsflyg som bedömt förstörelsen rapporterar att flera byar jämnats med marken, med byggnader, grödor och mångas försörjningar utraderade.

– Det finns byar som utplånats totalt av ovädret. De enda kläder (byborna) har är de de hade på sig, säger Röda Korsets Fijiansvarige Maciu Nokelvu.

Dödstalet har stigit till fyra, däribland en tre månader gammal bebis, men befaras bli ännu högre när kommunikationer återupprättas med de områden som skurits av från omvärlden av stormen. Över 16 000 människor kan fortfarande inte återvända till sina hem.

Ett undantagstillstånd med anledning av naturkatastrof har utlysts i en månad. Räddningstjänst kämpar nu för att bistå de värst drabbade områdena med kläder och mat – fler än 10 000 livsmedelspaket förbereds för utdelning på söndagen.

Yasa drog in över Fiji sent på torsdagen och orsakade omfattande översvämningar, jordskred och strömavbrott. Vindarna avtog när cyklonen lämnade land och drog vidare mot öriket Tonga, där varningar för kraftiga skyfall utfärdats.

Yasa är det tredje kategori fem-ovädret som drabbar Fiji sedan 2016, då 44 människor omkom och tiotusentals hem förstördes av cyklonen Winston. I april i år omkom 31 människor när cyklonen Harold drog fram över Salomonöarna, Vanuatu, Fiji och Tonga.

Fijis premiärminister Frank Bainimarama lägger skulden på klimatförändringarna för det ökade antal kraftiga oväder som drabbat regionen de senaste åren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning