By i Amazonas invaderad av guldgrävare – byns ledare dödad

En by i Amazonas regnskog i Brasilien har invaderats av guldgrävare. Bild: Rodrigo Abd/TT-AP

En by med ursprungsinvånare i Amazonas regnskog har invaderats av guldgrävare sedan byns ledare dödats.

Byn har tagits över och invånarna tvingats på flykt, enligt lokala politiker och andra inhemska ledare, skriver The Guardian.

Omkring 50 så kallade garimpeiros, guldletare, rapporteras på lördagen ha tagit sig in i Waiãpi-reservatet, som ligger i delstaten Amapá i norra Brasilien.

– Garimpeiros har invaderat byn och är där ännu i dag. De är kraftigt beväpnade, de har maskingevär. Därför ber vi om hjälp från den federala polisen, säger Kureni Waiãpi, medlem i folkgruppen, till The Guardian.

Kureni Waiãpi menar att det är högerpresidenten Jair Bolsonaro som uppmuntrat till liknande intrång genom sin attityd mot ursprungsbefolkningen.

– Om inget görs så kommer de att börja strida, säger han och syftar på guldgrävarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning