Butiksstrejken är avblåst – parterna har enats om nytt kollektivavtal

Nu kan kommersen i varuhusen och affärerna fortsätta som tidigare. Finsk Handel och Servicefacket Pam nådde en överenskommelse om ett nytt kollektivavtal på fredagen. Bild: SPT-Arkivbild

Överenskommelsen mellan Finsk Handel och Pam välsignades av arbetsmarknadsparternas styrelser på fredagen.

Förhandlingsresultatet innebär att den strejk som var varslad till tisdag nu ställs in. Det nya kollektivavtalet utlovar en löneförhöjning på 3,3 procent under nästa avtalsperiod som börjar den första april.

Löneförhöjningarna betalas i två rater så att det första lönelyftet på 2 procent träder i kraft i år medan den resterande förhöjningen på 1,3 procent blir verklighet i april nästa år.

Konkurrenskraftsavtalets bestämmelser om en förlängning av arbetstiden slopas och systemet för årsledighet bevaras i sin nuvarande form. Det nya kollektivavtalet öppnar också upp möjligheter för deltidsanställda att komma överens om en heltidslön med hjälp av lokala avtal.

Arbetsmarknadsparterna grundade därtill arbetsgrupper som ska ta ställning till de omvälvningar som påverkar branschens framtidsutsikter och det framtida behovet av arbetskraft.

– Det var svårt att nå ett förhandlingsresultat och det var inte helt lätt att godkänna det. En högre löneförhöjning i år och de slopade timmarna i konkurrenskraftsavtalet bidrog till vår vilja att godkänna det nya kollektivavtalet. Det här slutresultatet var bättre än en strejk, säger Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett pressmeddelande.

Finsk Handels representanter var också nöjda med överenskommelsen.

– Det här förhandlingsresultatet ger en flexibilitet som hjälper handeln att svara på de utmaningar som den tuffare konkurrensen och digitaliseringen innebär, säger arbetsmarknadsdirektör Anna Lavikkala på Finsk Handel.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning