Butiker fuskar med vägning av sallader – många betalar extra för förpackningen

Priset på sallader kan variera kraftigt beroende på hur vågen är inställd. Bild: Mostphotos

Konsumenten betalar ett saftigt pris för papp och plast. Det här kommer fram i Konsumentförbundets granskningar av vågar i salladsbarer.

Det är populärt med salladsbarer i matbutiker. Enligt lagen ska butikens våg ha en tara som visar förpackningens vikt utan innehåll. Det meddelade kilopriset ska enbart utgå från innehållet utan förpackning. Att ta betalt för förpackningen kan tänkas vara en bagatell, men salladsbarernas priser är ofta höga.

Konsumentförbundet granskade 30 olika butiker i huvudstadsregionen och av dem saknade 12 procent av vågarna en tara. I 47 procent av vågarna var det tarerade för litet och i 41 procent rätt. I många butiker finns olika storlekar på förpackningarna, men vågen var ändå tarerad utifrån den minsta förpackningen.

– Butikerna borde ha en enhetlig linje och se till att kunden inte betalar för förpackningen, säger projektchef Maija Autio på Konsumentförbundet.

Konsumentförbundet påpekar att det är det möjligt att ta betalt för förpackningen, men då måste prissättningen vara en annan än kilopriset för sallad. Det är också möjligt för kunden att köpa sin sallad i en egen förpackning.

I granskningen kom det fram att kunderna i ett par affärer får väldigt mycket mindre sallad än vad de betalat för – i en affär vägde salladen 39 gram mindre än de 184 gram vågen visade och i en annan 38 gram mindre än de 145 gram vågen visade. 13 affärer hade tarerat sina vågar i salladsbaren rätt.

Fotnot: Tara är vikten av den behållare, emballage som omsluter en vara, till exempel en container, eller gastub. Ofta finns på dessa en markering tara som anger tomvikten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03