Busstrejken påverkade inte trafikmängden – många stannade hemma

Bil- och transportbranschens sympatistrejk syntes inte i trafikmängden på måndagen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Gårdagens busstrejk orsakade inget kaos på vägarna i huvudstadsregionen. De som kunde valde att stanna hemma.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT:s sympatistrejk stoppade en stor del av kollektivtrafiken i huvudstadsregionen på måndagen. Strejken syntes ändå inte i trafikmängden.

– Trafikmängden motsvarade en normal måndag. Folk visste att det var onödigt att byta bussen mot egen bil. Många stannade hemma och distansjobbade, säger Mika Jaatinen, chef för vägtrafikenheten vid Traffic Management Finland.

Enligt Jaatinen hade informationen gått fram. De som valde att åka bil beaktade eventuella störningar i sitt schema. Morgontrafiken började tidigare än vanligt och pågick under en längre tid.

– I vanliga fall är det fråga om en rätt smal tidsram. På måndagen var den bredare.

AKT:s sympatistrejk syntes inte i resten av landet. Överlag är kollektivtrafikens andel av trafiken i resten av landet mindre. Det innebär att det lönar sig att rikta eventuella strejkåtgärder mot huvudstadsregionen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning