Busskaoset uteblev i Mattby

Smidigt. Det uppstod inga större problem vid Mattby bussterminal. Busstrafiken löpte smidigt. Bild: Cata Portin

På onsdagsmorgonen började matartrafiken med bussar till metrostationerna på Drumsö och i Esbo. Men något större kaos blev det inte i Mattby bussterminal.

Strax före klockan 8 var HBL på plats i bussterminalen vid Mattby metrostation. En jämn ström av passagerare steg av bussarna i terminalen för att åka vidare med metron. Någon större rusning av bussar var det inte i terminalen. Trafiken flöt på utan några som helst bekymmer. Bland resenärerna fanns det inte heller några kritiska åsikter. Vappu Ihalainen, som jobbar som egenföretagare, hade stigit på matarbussen i Sökö.

– Det gick smidigt. Resan tog ungefär 8 minuter. Jag fick vänta några minuter på busshållplatsen. Jag forsätter med metron till Otnäs för att sedan byta till buss 550. Det blir lite längre bytestider, men jag reserverar i stället lite mer tid. Det här gick bättre än jag trodde, säger Ihalainen.

Nöjd resenär. Vappu Ihalainen hade tagit lite extra tid på sig på morgonen. Hon fortsatte färden från Mattby vidare till Otnäs där hon skulle byta buss. Bild: Cata Portin

Rektorn för Brändö gymnasium, Mikael Nyholm, bor på Sökö udd och bytte för första gången från buss till metro i Mattby. Nyholm var framme på Brändö en timme efter att han hade stigit på bussen på Sökö udd.

– Resan med metron flöt bra, men akilleshälen blir säkert bussresan. Den totala restiden var ändå tio minuter snabbare än vad ruttplaneraren föreslog, säger Nyholm.

Pendlare. Rektorn för Brändö gymnasium, Mikael Nyholm, bor på Sökö udd och jobbar på Brändö. Resan gick 10 minuter snabbare än vad ruttplaneraren hade föreslagit. Bild: Cata Portin

Onsdagen medförde också stora förändringar i den interna busstrafiken. Antti Larto jobbar i Mattby och han steg på bussen i Esbo centrum.

– Resan tog 15 minuter för mig. Den här reformen medför inga större förändringar för mig. Jag tycker att det här egentligen bättre för mig. Bussen stannar närmare min arbetsplats så jag är nöjd, säger Larto.

Jonne Virtanen, som är chef för tidtabellsplaneringen på Helsingforsregionens trafik (HRT), var nöjd över hur trafiken löpte.

– Hittills har allting gått bra. Några större bekymmer har vi inte haft förutom att en metrotur blev inställd. Vi har varit här sedan klockan 6.30 och någon större respons har vi inte fått av passagerarna. Det enda större problemet som jag hörde om var vid Drumsö metrostation där felparkerade bilar tvingade bussar att lämna passagerare på ett annat ställe än planerat, säger Virtanen.

Nya vanor. För många passagerare innebar resan till jobbet en stor förändring. Bild: Cata Portin

Han påpekar ändå att en ny utmaning står för dörren nästa vecka när skoleleverna återvänder till sina skolor efter jullovet.

– Då följer vi noggrant med hur trafiken löper till knutpunkterna och vi hoppas givetvis på respons, säger Virtanen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning