Buss- och taxibolagen bereder sig för tågstoppet

Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Buss- och taxibolagen förbereder sig redan för Lokmannaförbundets (VML) strejk nästa vecka.

Tågtrafiken stannar stegvis från och med klockan 18 på måndag. På tisdag morgon är tågtrafiken totalt avstängd med undantag för tågen till och från Ryssland. Lokförarna återvänder till jobbet natten till onsdag.

Onnibus kommer att utöka kapaciteten när efterfrågan ökar.

– Alltid när våra bussar blir fullbokade ökar vi på kapaciteten. Det gör vi också på tisdag om turerna fylls. Vi har redan sett att folk har börjat boka i förväg, säger Onnibus vd Lauri Helke.

Enligt Helke är tisdagen vanligtvis veckans stillsammaste dag.

– Det är bra att strejken råkar vara på en tisdag då vi annars också har fler lediga platser.

Även Pohjolan Liikenne är berett att köra fler turer på sina mest trafikerade rutter.

– Med den här tidtabellen kan vi förstås inte göra så mycket men vi försöker förbereda oss på den stora efterfrågan med de resurser vi har, säger Pohjolan Liikennes vd Heikki Alanko.

Enligt Alanko har man märkt under tidigare strejker att folk låter bli att göra resor som inte är nödvändiga.

Helsingforsregionens trafik (HRT) kommer att lägga in några extra bussturer i kollektivtrafiken.

Rejäl ökning av taxibilar

Strejken orsakar betydande problem i huvudstadsregionens pendeltrafik. Taxibeställningsförmedlarna i Helsingforsregionen strävar efter att ha hela sin materiel i bruk på tisdag.

Taksi Helsinki har omkring 1 300 taxibilar. Om bolaget använder alla kommer det redan vara hundratals taxin mera än en vanlig tisdag.

Lähitaksi har cirka 1 250 bilar. Enligt bolagets vd Juha Pentikäinen är erfarenheterna från kollektivtrafiksstrejkerna varierande.

– Ibland orsakar strejkerna stor efterfrågan men ibland inte. Människor är påhittiga, de gör andra arrangemang och jobbar hemifrån, säger Pentikäinen.

Lokmannaförbundet ordnar strejken som en protest för regeringens beslut att öppna persontrafiken på järnvägarna för konkurrens. Enligt förbundet återkallas strejken bara om regeringen är beredd att omvärdera målen för konkurrensutsättningen.

Men enligt förbundet verkar det som att protesten kommer att genomföras eftersom inga kontakter från kommit från statens sida, enligt ordföranden Tero Palomäki.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning