SPT testade: Busenkelt att köpa hårda droger på internets mörka sida

Att mötas upp för en knarkaffär tar vanligtvis bara ett par minuter men involverar en del risker, både juridiska och fysiska. Bild: mostphotos

Enligt polisen har en stor del av narkotikahandeln flyttat till internet. SPT granskade hur handeln går till och planerade en amfetaminaffär.

Darknet är en del av internet som ligger bakom det vanliga internet som de flesta av oss är vana att använda. Webbplatserna på darknet är inte indexerade, vilket innebär att de inte dyker upp i sökmotorer som Google. Med andra ord är darknet en plats som man inte besöker av misstag. Darknet är internets skuggiga gränder och hemliga tillhåll. Det som sker på darknet är nästan uteslutande kriminellt.

Tullen och polisen har under de senaste åren varnat för narkotikahandeln som florerar på darknet. I november i fjol stängde Tullen en finländsk marknadsplats på darknet och avslöjade totalt 396 personer, varav 19 häktades. I samband med avslöjandena beslagtogs bland annat 2,7 kilo amfetamin, 500 gram metamfetamin och 1 500 ecstasy-tabletter.

Men ryktena säger att räden inte hade någon desto större effekt på handeln. SPT beslöt att utreda hur det är med den saken samt hur svårt det egentligen är att köpa droger på darknet.

Steg 1:

På grund av att trafiken på darknet är krypterad och anonymiserad behövs särskild programvara för att komma in på det, till exempel Tor. Tor kan även användas för att surfa anonymt på vanliga webben eller för att kringgå vissa myndigheters begränsningar på internet.

Till exempel kan Tor användas av befolkningen i Iran och Saudiarabien för att nå sådana utländska sajter som respektive stater har spärrat för sina medborgare. Men här i Finland används Tor vanligtvis för att komma in på darknet.

Att ladda ner och installera Tor går på ungefär fem minuter. Programmet är lätt att få tag på och ser ut som en lite mer avancerad webbläsare. SPT laddar ner skrivbordsversionen, men det finns även appar för smarttelefoner.

Steg 2:

Det att darknet inte är indexerat och inte dyker upp i sökmotorer som Google innebär att man måste veta vart man vill surfa. Webbadresser på darknet är inte skapade för att vara lätta att minnas, i stället består de av slumpmässiga kombinationer av bokstäver och siffror som slutar ".onion". Så ifall man inte vet den exakta adressen för den sajt man vill besöka kommer man aldrig att hitta den.

Det tar ett tag för SPT att leta reda på adressen till en finländsk marknadsplats. Till slut dyker den upp i en tråd på ett obskyrt diskussionsforum på vanliga internet. Av hänsyn till lagen kan SPT inte publicera namnet på diskussionsforumet eller adressen.

Genom att skriva in adressen i Tor och trycka på retur kommer SPT till en webbplats, som till utseendet är väldigt enkel och påminner om internet för tjugo år sedan. I praktiken är det fråga om ett internet-torg för knarkhandel. På startsidan finns trådar för Finlands största städer (bland annat Helsingfors, Åbo och Vasa) samt postorder, partihandel, hormoner, allmän diskussion och så vidare.

Steg 3:

SPT går in på tråden för Helsingfors. Genast dyker det upp femton sidor med köp- och säljannonser för diverse hårda droger och receptbelagda läkemedel. Logiken är densamma som på vilken som helst marknadsplats på nätet. Försäljaren lägger ut en annons på sin vara, som kunderna sedan kan kommentera.

De enklaste annonserna är bara några rader (översatt från finska): "Amfetaminsulfat i Berghäll! Några gram kvar för de snabbaste! Kvällens erbjudande 30 e/g! VÄLKOMMEN"

Andra är mer utförliga: "butiken återigen öppen, bekanta produkter bekant kvalitet :) Meta med en nypa sulfat, funkar iv, i näsan eller uppkörd i röven ifall det känns så :D 0,2 iv håller länge och det finns rum att späda ut, litet parti så inga stora mängder. 1g 40e 2g 70e 3g 100e varan får testas före köpbeslutet!"

Alla annonser åtföljs av en signatur. Vissa har även bilder.

Steg 4:

SPT väljer ut en av de mer utförliga annonserna. Försäljaren lovar att amfetaminpastan i fråga är lätt att knacka i linor som kan snortas i näsan och att effekten är jämn och uppiggande. Perfekt för att "orka igenom arbetsdagen", lovar försäljaren. Priset är lite högre än hos konkurrenterna, 45 euro/gram, men annonsen är färsk och ser bättre ut än genomsnittet.

För att kontakta försäljaren behöver man en smarttelefon och en app. Av hänsyn till lagen kommer SPT inte att nämna vad appen heter. Det räcker med att säga att appen påminner om Whatsapp eller Facebook Messenger, men är till hundra procent krypterad. Därtill inkluderar den en funktion som förstör meddelandena permanent efter att de har blivit lästa.

Att ladda ner och registrera sig på appen tar ungefär fem minuter. SPT väljer en signatur som påminner om signaturerna på marknadsplatsen och ger ett intryck av att det är fråga om en erfaren knarkare. Därefter författar SPT ett kort meddelande till försäljaren och skickar det. Det tar inte mer än ett par minuter innan svaret kommer.

Diskussion 1:

SPT: "God morgon! Söker en trea tjack ifall det är bra. Var verkar du? Träff inom en timme skulle vara satans bra"

Försäljaren: "Varan tog slut. Jag messar när det kommer mera"

SPT: "Dammit! Men ok. Tror du det kommer ännu i dag?"

Försäljare: "skulle tro det :)"

SPT: "Ok. Messa mig :)"

Den första kontakten med knarkhandlarna slutar i en besvikelse: varan har tagit slut.

Diskussion 2:

Dock råder det ingen brist på annonser på marknadsplatsen på darknet. SPT letar reda på en annons till och skickar ett meddelande på appen. Svaret kommer på ett par minuter.

SPT: "Hej! Hur går det? Letar efter ett par g prima amfe. Hurdant är ditt stuff?"

Andra försäljaren: "Helt ok bra. Affärer i [stadsdel i Helsingfors]"

SPT: "Har du en fickvåg så man sku se mängden vid affären?"

Andra försäljaren: "Fiktad hos kompisen men jämnt 1g i påsen"

SPT: "Kan du skicka bild på påsen med tex en tändsticksask?"

Andra försäljaren: "Jo en sekund går till gömman och har Colt tändare"

SPT: "Jo, thanks!"

Fem minuter senare skickar försäljaren ett foto av en minigrippåse som innehåller ett vitt pulver bredvid en Colt-tändare.

Andra försäljaren: "Där"

SPT: "Tack! Ser bra ut. En tvåa skulle vara yes, kanske en trea. Är nu i [stadsdel i Helsingfors]. Vart ska jag komma? Kan komma direkt"

Andra försäljaren: "Kom till k market vid [adress i Helsingfors] bli av bussen där och ställ dig liksom mellan hållplatsen och butiken. Meddela mängd och signalement. Nu. Och tid när du är där eller 10 min före"

SPT: "Jag har blå rock och svart keps. Startar hemifrån 5 min. Messar när jag är 10 min därifrån. Tvåa. Ok?"

Andra försäljaren: "Jo"

SPT: "Yes. Messar asap"

Steg 5:

Knarkaffären blir aldrig av, men i princip hade det följande steget varit att ta bussen till mötesplatsen och byta pengar mot droger. Ett dylikt möte tar vanligtvis bara ett par minuter men involverar en del risker, både juridiska och fysiska.

De juridiska riskerna har att göra med polisen: innehav av amfetamin är straffbart i lagen. De fysiska riskerna har att göra med att affären kan vara en bluff, som går ut på att slå ner och råna kunden. Därtill är amfetamin en väldigt farlig drog.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning