Burop som ekar i stadshuset

Stadsfullmäktige ska också diskutera Vårdös framtid. Debatten kommer att pågå sent in på kvällen. Bild: Richard Nordgren

Demonstrationen mot förslaget till ny generalplan lockade på onsdagen några hundra stadsbor till Senatstorget i Helsingfors.

Utifrån debatten som går het i medierna och i synnerhet i de sociala medierna är motståndet i verkligheten större.

Helsingforspolitikerna förväntas i kväll fatta beslut om generalplanen. Inför stadsfullmäktiges möte har många väljare retat upp sig på förslaget som backas upp främst av Samlingspartiet, De gröna och SDP.

– Jag har ännu i dag fått tiotals kommentarer på e-posten. Tack för responsen, sade stadsplaneringsnämndens ordförande Risto Rautava (Saml) till demonstranterna.

Enligt Rautava är det Malms flygplats öde i generalplanen som delar samlingspartisterna.

Samlingspartiets Risto Rautava påminner om att stadsplaneringsnämnden var eniga om nya generalplanen. Bild: Richard Nordgren

De grönas gruppordförande Tuomas Rantanen fick så mycket mothugg av demonstranterna att han flera gånger tvingades avbryta anförandet. Rantanen och De gröna är inte vana vid burop i Helsingfors, särskilt inte när partiet försvarar grönområden. Eller tror att de gör det.

– Inte försvarar man grönområden genom att bygga bostadskvarter i parkerna, sade Vänsterförbundets Veronika Honkasalo.

Enligt Rantanen byggs bostäderna i trafikområden, till exempel vid de stora infartslederna. Hur det är och blir med den saken och vad som är fakta i förslaget har helt klart inte förmedlats tydligt till den stora allmänheten.

Det är inte enkelt för Tuomas Rantanen att förklara hur De gröna skyddar det som är grönt. Bild: Richard Nordgren

Som Yrjö Hakanen (FKP) ser det har också beslutsprocessen varit under all kritik.

– 99 procent av anmärkningarna och förslagen som stadsborna lämnat in har förkastats.

Tidigare hävdade Risto Rautava att all respons som runnit in har beaktats av stadsplanerarna.

Generalplanen är en långsiktig plan för stadens samhällstruktur som i Helsingfors utarbetas med ungefär tio års mellanrum. Utifrån den arbetar man fram detaljplaner för olika områden. I detaljplanerna regleras till exempel höjden på byggnader och bredden på gator.

Arbetet med en ny generalplanen för Helsingfors inleddes 2012. Målet med den nya planen är att bygga fler bostadsområden för den växande staden. I dag bor det cirka 630 000 personer i Helsingfors, men år 2050 kommer staden enligt beräkningar att ha 860 000 invånare.

En del av bostäderna ska byggas på områden som i dag hör till Centralparken, som enligt planen mister 40–50 hektar av sin gröna yta.

Socialdemokraternas Kaarin Taipale försökte påminna att stadsplanering handlar om att försöka förena många oförenliga intressen men det går inte så bra det heller. Mera burop.

Björn Månsson var en av dem som rev ned mest applåder. SFP är kritiska till hur de tre stora partierna förhandlat fram nya generalplanen.

– Vi är ju tydligen mera gröna än vissa gröna partier, avrundade han inlägget.

SFP:s Björn Månsson är Mosabackabo, för honom och många andra är Malms flygplats också en ”Centralpark” Bild: Richard Nordgren

Stadsfullmäktiges möte börjar klockan 18. Man kan följa mötet på helsinkikanava.fi eller på läktarplats i stadshuset. Kommunalvalet är i april 2017.

Några hundra stadsbor samlades på Senatstorget. Bild: Richard Nordgren

Också SDP:s Kaarin Taipale är för nya generalplanen som hon säger att diskuterats i fem år. Bild: Richard Nordgren

Malms flygplats vänner är många, så många att också riksdagen igen måste ta ställning i frågan. Bild: Richard Nordgren

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning