Burma släpper in FN:s säkerhetsråd – men inte säkert besök till konfliktdelstaten tillåts

Rohignyer flyr över floden Naf från Rakhine. Bild: Lehtikuva-AFP/Fred Dufour

Burma har – efter månader av motstånd – gått med på att FN:s säkerhetsråd besöker landet. Men det är fortfarande oklart om rådets representanter tillåts att resa till delstaten Rakhine, uppger presidentkansliet.

Nära 700 000 rohingyer har tvingats fly från delstaten Rakhine till Bangladesh sedan augusti förra året, då en omfattande burmesisk militäroffensiv inleddes. Den muslimska folkgruppen klassas inte längre som medborgare i Burma.

När FN:s säkerhetsråd i februari annonserade ett besök i landet, svarade Burmas regering att tillfället "inte var det rätta". Nu har rådet dock fått grönt ljus, men enligt peruanen Gustavo Meza-Cuadra, tillfällig rådsordförande, finns ännu ingen färdig resplan och alltså inget klartecken för ett besök i Rakhine.

– Självklart vill vi åka till Rakhine. Inget vore bättre än att studera förhållandena på plats, säger han.

Inget datum för FN-besöket har offentliggjorts.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46