Burma lovar frige över 8 000 fångar

Win Myint utanför parlamentsbyggnaden i Burmas huvudstad Naypyidaw den 28 mars, då han utsågs till landets nye president. Bild: TT/AP/Aung Shine Oo

Burmas nye president Win Myint lovar att tusentals fångar ska släppas i en stor amnesti som en del i firandet av det burmesiska nyåret. Beslutet syftar till att bringa "frid och glädje i människors hjärtan" och motiveras med humanitära skäl, skriver presidentens stab i ett uttalande, där det preciseras att totalt 8 490 fångar ska släppas.

Bland dessa finns över 6 000 människor som dömts för drogrelaterad brottslighet, och nära 2 000 fängslade militärer och poliser, skriver regeringens talesperson Zaw Htay på Facebook. Han skriver vidare att 36 personer som finns på stödorganisationen AAPP:s lista över politiska fångar finns bland de som ska släppas.

De två Reutersjournalister som suttit fängslade i landet under fyra månader är dock inte inkluderade i amnestin, enligt en talesperson för kriminalvårdsmyndigheterna.

Burmas faktiska ledare Aung San Suu Kyi, som länge satt i husarrest innan hon kom till makten 2016, har sagt att frigivandet av politiska fångar är en prioriterad sak för henne.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning