Burma lovar frige över 8 000 fångar

Win Myint utanför parlamentsbyggnaden i Burmas huvudstad Naypyidaw den 28 mars, då han utsågs till landets nye president. Bild: TT/AP/Aung Shine Oo

Burmas nye president Win Myint lovar att tusentals fångar ska släppas i en stor amnesti som en del i firandet av det burmesiska nyåret. Beslutet syftar till att bringa "frid och glädje i människors hjärtan" och motiveras med humanitära skäl, skriver presidentens stab i ett uttalande, där det preciseras att totalt 8 490 fångar ska släppas.

Bland dessa finns över 6 000 människor som dömts för drogrelaterad brottslighet, och nära 2 000 fängslade militärer och poliser, skriver regeringens talesperson Zaw Htay på Facebook. Han skriver vidare att 36 personer som finns på stödorganisationen AAPP:s lista över politiska fångar finns bland de som ska släppas.

De två Reutersjournalister som suttit fängslade i landet under fyra månader är dock inte inkluderade i amnestin, enligt en talesperson för kriminalvårdsmyndigheterna.

Burmas faktiska ledare Aung San Suu Kyi, som länge satt i husarrest innan hon kom till makten 2016, har sagt att frigivandet av politiska fångar är en prioriterad sak för henne.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning