Burkinins skapare besviken på debatt

"Australien har en livsstil med strand, surfning, sol och sport och jag kände under min uppväxt att jag gick miste om många av aktiviteterna på stranden" säger Aheda Zanetti till AFP. På bilden syns en modell i burkini i Sydney.Bild: Saeed Khan

I Frankrike har badplagget burkini varit ett infekterat debattämne i sommar, men i designern Aheda Zanettis hemland Australien är den uppskattad. Själv är hon besviken över hur franska politiker gett hennes skapelse en negativ stämpel.

Badplagget burkini har varit på tapeten i sommar, inte minst i Frankrike där tre städer infört ett förbud mot den heltäckande baddräkten med argumentet att den "strider mot sekulära principer".

I Australien däremot, där många lever ett aktivt liv på stranden, har plagget blivit en symbol för tolerans, säger Aheda Zanetti, designern bakom plagget.

För sportande flickor

Trots att antimuslimska strömningar uppges öka i landet efter en rad brott begångna av radikaliserade ungdomar, har burkinin inte orsakat kontrovers i Australien. Även icke-muslimer använder burkini för att skydda sig mot den starka solen.

Aheda Zanetti ritade de första skisserna till baddräkten för mer än tio år sedan. Hennes främsta mål var att flickor skulle kunna sporta, samtidigt som de kunde respektera sin muslimska tro.

– Australien har en livsstil med strand, surfning, sol och sport och jag kände under min uppväxt att jag gick miste om många av aktiviteterna på stranden, säger Zanetti till AFP.

– Jag ville inte att någon skulle behöva avstå från att sporta på grund av religiösa klädkoder, fortsätter hon.

"Skapar inte terrorister"

När Aheda Zanetti ritade burkinin var hon hemmafru. 2005 öppnade hon sin första butik i Sydney och sedan dess har hon sålt ungefär 700 000 exemplar av plagget världen över.

Nu är hon frustrerad över sommarens tongångar i Frankrike.

– De (franska politiker) har uppfattat ordet "burkini" som en negativ, islamsk term, men det är bara ett ord. Ett ord som jag uppfann för att det passade min produkt. . . Vi gömmer inte bomber under den och den kommer inte skapa några terrorister, säger hon.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00