Burkiniförbuden sprider sig i Frankrike

Bild: Rolf Haid

Uppståndelsen kring användningen av den heltäckande baddräkten, burkinin, som är populär bland muslimska kvinnor, sprider sig i Frankrike. På måndagen förbjöd redan den tredje franska orten burkini på badstränderna.

Byn Sisco som ligger på ön Korsika förbjöd användningen av burkini efter ett oklart gruppslagsmål mellan korsikanska familjer och familjer med nordafrikansk bakgrund. Enligt ett ögonvittne började slagsmålet med att turister eller ungdomar hade tagit bilder av en kvinna iklädd burkini på en strand.

I slagsmålet stacks bilar i brand och flera personer skadades i våldsamheterna. Hundra poliser larmades till platsen.

Stämningen på Korsika fortsatte vara spänd på söndagen då polisen stoppade hundratals demonstranter från att komma in i en förort i staden Bastia där många familjer med nordafrikansk bakgrund bor.

I Sisco ställdes också en fest in på måndagen. Borgmästaren Pierre-Agne Vivon uppgav att festen inte ställdes in på grund av säkerhetsskäl utan för att invånarna i byn inte är på festhumör.

Sekularisering eller hygien?

Ett undantagstillstånd råder i Frankrike sedan terrordåden i Paris i november i fjol och terrordådet i Nice i juli. Tvisten om kläder med religiös koppling har ändå pågått redan en länge tid.

En av franska statens grundprinciper är att skilja åt stat och religion. För fem år sedan trädde en lag i kraft som fick hård kritik av flera muslimer. Lagen förbjuder användningen av sjalar och dukar som täcker ansiktet på offentliga platser.

Före byn på Korsika har användningen av burkini också förbjudits i Cannes och Villeneuve-Loubet på franska Rivieran. En domstol i Cannes fastställde förbudet i helgen med att konstatera att burkinidräkterna strider mot sekulariseringen i Frankrike.

I Villeneuve-Loubet motiverade borgmästaren Lionnel Luca å sin sida förbudet med att den heltäckande baddräkten är ohygienisk.

En privat vattenpark i närheten av Marseille ställde tidigare in en fest där deltagarna ombads klä sig i burkini på grund av uppståndelsen kring baddräkten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00