Burgna hem blev museer i Milano

Stadens oaser och sevärdheter ligger som dolda juveler bakom portar och stängda gårdar. Flera av Milanos burgna privata hem har dock öppnats som museer för allmänheten. Peter Loewe tipsar om fyra spännande platser med unik arkitektur, inredning och konstskatter.

Några kvarter från Piccadilly Circus i London, där Regent Streets mjuka långa krök planar ut, går jag in i en av de nya trendiga modebutikerna för att uppdatera mig. Inser omedelbart inne på All Saints att jag är överårig för trådsmala svarta jeans och åtsmitande munkjackor. Men bland lackerade tegelväggar och mörk träfaner fastnar blicken för hundratals gamla symaskiner uppställda utmed väggarna som klädscenografi. Alla av märket Necchi. Aldrig hört talas om det förut. Både mamma och mormor sydde på en Singer.

Industrisläkt. Från början drev familjen Necchi stålverk. Den verkliga internationella succén kom 1932 med Necchis mindre symaskiner för hemmabruk. Bild: Peter Loewe

Kopplingen står glasklar för mig någon vecka senare, när jag står framför det privata resultatet av detta symaskinsimperium: Villa Necchi, en elegant 1930-talsvilla med tidsenlig italiensk funkisfasad belägen på en av Milanos finaste adresser Via Mozart.

Familjen Necchi kom från Pavia, 35 km söder om Milano. Stålverk med 1 000 anställda hade gjort familjen stenrik och 1926 startade även tillverkningen av symaskiner. Några år senare bestämde de två systrarna Nedda och Gigina Necchi, den senare gift med Angelo Campiglio, att anlägga en villa inne i centrala Milano. Ett komplicerat och raffinerat bygge, ritat av den kände stadsarkitekten Piero Portaluppi. Villan uppfördes på rekordkort tid under åren 1932-35.

Pionjärer.Villa Necchi var en av Milanos första villor med stor privat pool. Läget framför husets entré visar på en dominerande estetisk funktion. Bild: Peter Loewe

Från gatan syns inte ett spår av villan. Huset döljs av en stor trädgård med tennisbanor. En stor pool, som guiden stolt definierar som Milanos första uppvärmda utomhusbassäng, är det första som besökaren möter. Att poolen ligger på villans framsida visar att den skapats huvudsakligen för att vara en dekoration. Jag tror aldrig att systrarna Necchi någonsin badat i den, säger Giulia Maria Crespi, grundare av stiftelsen FAI som idag äger och sköter villan.

Som ett Grand Hotel

Villa Necchi skulle kunna vara ett elegant hus på landet nästan var som helst. Men entrén med dubbla glasdörrar liknar mest ett kontinentalt Grand Hotel. Linjerna är rena och utan påkostade utsmyckningar. Portaluppi inspirerades av dåtidens modernism som här inte är olik 30-talets nordiska funkis.

Samlingar. Elegant keramik i bränd och målad majolika gjord i norditalienska Faenza. Bild: Peter Loewe

Lyxen syns i villans bekvämligheter, de många rummen och användningen av de mest ädla material i trä och marmor som då fanns att tillgå. I entrén möter ett stort trapphus där väggarna består av en raffinerad intarsia av valnötsrot, berättar guiden och tillägger att parkettgolvet är gjort av rekorddyr jakaranda som hämtats från Sydamerika.

All konst som systrarna Necchi ägde har tyvärr sålts. De många tidsenliga konstverk, av bland annat De Chirico och Sironi, som nu hänger här, kommer från en donation från en känd Milanogallerist. Matsalen är ett praktrum som i dag går i påtaglig rokokostil med kristallkronor, stilmöbler och vävda tapeter på väggarna: ett spår av arkitekten Tommaso Buzzi som förstörde en hel del av Portaluppis ursprungliga enkelhet.

För socialt liv

Villan uppfördes för ett stort socialt liv. Bland de många sällskapsrummen finns en salong och ett herrum där det röktes och spelades kort. En inglasad veranda vetter mot den perfekt ansade trädgården. I det stora biblioteket stod tidigare ett piano som användes under musikaftnar. Bibliotekets tak är försett med rombformad kassettering för att få en perfekt akustik.

Burget bibliotek. Här rökte maken Angelo Campigli sina cigarrer framför den stora spisen med infattningar och två olika sorters svart marmor. Bild: Peter Loewe

I övervåningen fanns sovrum för familjen och för tjänstefolket. Badrummen gjorda i svart och beigerosa marmor rymmer fantastiska toaletter och duschkabiner med jacuzzi, långt innan begreppet ens existerade.

Poliscentral under kriget

Milano bombades svårt under andra världskriget. Teatern La Scala förstördes svårt liksom den centrala gallerian. Villa Necchi förblev helt intakt. Familjen Necchi-Campiglio hade lämnat staden och flyttat ut på landet. Villan rekvirerades då av staten och användes som sambands- och poliscentral. Benito Mussolini sov åtskilliga nätter i detta hus. Men några spår efter Italiens diktator finns inte kvar.

Bevarat. Makarna Antonio Boschi och Marieda Di Stefanos unika konstsamling finns kvar i deras hem inrymt i ett vackert jugendpalats i centrala Milano. Bild: Peter Loewe

Systrarna Necchi var barnlösa. Gigina (1901–2001) fick inga barn i äktenskapet med Angelo Campiglio, medan Nedda (1900–1993) förblev ungmö hela sitt liv. Arkitekten Piero Castellini som är barnbarn till Piero Portaluppi har varit ansvarig för den sju år långa renovering som gjorts av villan efter systrarna Necchis död. Först 2008 öppnades huset för allmänheten.

– Min morfar Piero hade en otrolig kreativitet och hade en del galna drag, som att samla på klockor och solur. Som många milanesare ville han inte att lyxen skulle synas och sticka i ögonen. Men man behöver inte fundera länge för att inse vad allt detta parkettgolv måste ha kostat eller det faktum att täcka över och bygga in alla element i väggarna, säger den i dag 78-årige arkitekten Piero Castellini.

Med siktet bakåt. Bröderna Fausto och Giuseppe Bagatti Valsecchi levde på 1800-talet. De valde att skapa ett hem som in i minsta detalj var en rekonstruktion av ett elegant hem i 1400- och 1500-talets Milano, stadens stora glansperiod. Bild: Peter Loewe

Fakta

Privata hem i Milano

Villa Necchi Campiglio

Via Mozart 14

tel +39 02 76340121

öppet: onsdag–söndag, 10–18

Casa Boschi Di Stefano

Via Jan 15

tel +39 02 20240568

öppet: tisdag–söndag 14–18

Makarna Antonio Boschi (1896–1988) och Marieda Di Stefanos (1901–1968) hem är bevarat precis som när dessa konstälskare levde här. Makarna efterlämnade över 2 000 konstverk som donerats till Milanos kommun. Ungefär 300 finns i dag permanent utställda; tavlor, skulpturer och teckningar som innefattar det bästa av den italienska 1900-talskonsten.

Museo Bagatti Valsecchi

Via Gesù 5

tel +39 02 76006132

öppet: tisdag–söndag 13–18

Mitt i Milanos modekvarter nära Via Montenapoleone ligger detta historiska hem skapat av de två bröderna Fausto e Giuseppe Bagatti Valsecchi på 1800-talet. Här finns en hel del gotisk och tidig renässanskonst. Men det är helhetsintrycket som är imponerande. Bröderna byggde sitt hem med avsikten att det in i minsta detalj skulle se ut som ett elegant hem i 1400- och 1500-talets Lombardiet.

Museo Poldi Pezzoli

Via Manzoni 12

tel +39 02 79 48 89

öppet: 10–18, stängt tisdagar

I familjen Poldi Pezzolis konstsamling finns de stora namnen från Botticelli, till Bellini och Mantegna. Familjens imponerande vapensamling med flera riddarrustningar har fått en helt ny vacker praktsal. I en monter visas en del av arkitekten Piero Portaluppis samling av klockor och solur. Huset bombades svårt 1943 och är i dag återuppbyggt med stora rekonstruerade delar.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03