Burgargiganter får böta för plastsugrör

En man samlar plast och annat återvinningsbart material längs kusten i Indiens finansiella centrum Bombay. Tonvis med plast skräpar ner stadens stränder och gator och orsakar stopp i avloppssystemet. Nu har lokala myndigheter utfärdat ett förbud mot engångsartiklar i plast. Arkivbild. Bild: TT/AP/Rafiq Maqbool

Hamburgerkedjorna Burger king och McDonald's samt kaffekedjan Starbucks finns bland företag som bötfälls efter att ha brutit mot ett förbud mot engångsartiklar i plast som börjat gälla i indiska staden Bombay.

Reglerna innebär ett förbud mot engångs plastartiklar som sugrör, plastpåsar, plastbestick och plastmuggar. De som bryter mot förbudet. som trädde i kraft i helgen, får böta cirka 63 euro första gången och 310 euro andra gången. Om ett företag bryter mot förbudet fler gånger kan det ge upp till tre månaders fängelse.

Runt 250 poliser i blå uniform som fått smeknamnet "Bombays anti-plastpatrull" utförde inspektioner på restauranger och affärer i början av veckan. Totalt utfärdades böter på runt 8 300 euro, enligt kommunens talesperson Nidhi Choudhari.

– Alla bötfälldes för att ha använt plastsugrör och plastbestick med mera.

Myndigheterna i Bombay hoppas att förbudet ska hjälpa mot nedskräpningen av stadens stränder och gator. Plastskräp orsakar också stopp i avloppssystemet och bidrar till översvämningar i staden som är hem för 20 miljoner människor.

De flesta av Indiens 29 delstater har begränsningar eller förbud mot engångsartiklar av plast men lagen används sällan. Landets premiärminister Narendra Modi lovade nyligen att helt få bort engångsartiklar i landet till 2022.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03