Bunkern såld en andra gång

Bunkern på Busholmen ska fräschas upp. Idrottsutrymmena är viktiga för hela södra Helsingfors.Bild: 1-Bildbeställning

Formfel stoppar inte längre Helsingforspolitiker från att sälja den så kallade Bunkern på Busholmen till byggbolaget SRV.

Stadsfullmäktige godkände på onsdagskvällen en andra gång försäljningen av den gamla lagerbyggnaden, denna gång nästan helt utan diskussion. Den ursprungliga planen måste avbrytas i höstas då Helsingfors förvaltningsdomstol hävde ett tidigare fullmäktigebeslut. Köparen är densamma, SRV.

I slutet av februari, i sista stund, lade Bertel Ekengren in ett bud som enligt honom själv var bättre än konkurrentens. Stadens tjänstemän anser att Ekengrens erbjudande inte är trovärdigt.

SRV betalar staden minst 22,7 miljoner euro.

Bunkern byggdes 1972 och utgjorde då ett styckegodslager. Utrymmet på 38 800 kvadratmeter ska i fortsättningen betjäna invånarna i bostadsområdet.

Rättsprocessen har dragit ut på utvecklandet av Bunkern men behovet av motionsutrymmen och en simhall återstår. Uppskattningsvis ska cirka 17 000 personer bo i området i mitten av 2020-talet. Förutom Busholmsbor ska simhallen också betjäna invånare i de övriga delarna av södra och västra Helsingfors.

Idrottshallen förväntas stå färdig 2021, simhallen ett år senare.

Fakta

Detta har hänt

Stadsfullmäktige beslöt i maj 2016 välja SRV Rakennus Oy till entreprenör för projekthelheten för Bunkern utifrån en idétävling som genomfördes i form av en offentlig upphandling i EU-omfattning.

Helsingfors förvaltningsdomstol upphävde i september 2017 affären.

Ombyggnaden av Bunkern ger Busholmen idrottslokaler och en simhall som också utnyttjas av områdets skolor.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00