Bullrån och topplistor, konst och kritik

"Mansplainar" På spåret-domaren "skiten ur" deltagarna? Sverigefinländska artister i topp och entusiasm över Schjerfbeck. Veckans (delvis) kåserande plock Så in i Norden var så goda.

Gubbigt i dressinen?

På spåret, tv-frågesporten med hundraåriga anor (eller nästan trettio i alla fall), är omåttligt populär i Sverige och omtyckt också i Finland – den kan ses på Yle Fem. Nu har ytterligare en säsong inletts. Handen upp den som med sitt hemmalag tänker klå lagen i första klass och dressinen i kväll.

I tidningen ETC anser ändå Signe Lidén att flaggskeppet tappat styrfarten och kommer med tips om hur det ska återfå glansen.

Hon ifrågasätter att så många av de tävlande är journalister. Enligt henne är programmet också för gubbigt och mansdominerat och programledarna "allt mer pösiga".

"Fredrik Lindström (domaren. HBL:s anmärkning) tar orimligt stor plats och borde låta deltagarna glänsa i stället för att mansplaina skiten ur dem", skriver hon.

Vart är vi på väg? Jo, alltför ofta till ett mål i västvärlden påpekar Lidén. "Det finns intressanta resmål på andra ställen än i Europa eller USA – och allt som är 'exotiskt' är inte svårt."

Populistisk vändning

"Min tes är att opinionsklimatet i Sverige försköts under förra året, att flyktingkrisen, det osäkra världsläget och den växande högerpopulismen skapade en resonansbotten för en konservativ eller möjligen populistisk vändning."

Mattias Hagberg analyserar borgerliga tidningars ledarsidor i Dagens Nyheter.

Vad lyssnar Sverige på?

December är listornas tid, önskelistornas visst, men också olika sammanställningar av året som gått.

Musikströmningstjänsten Spotify, Sveriges uppstartsstolthet, listar vilka låtar som lyssnats på mest via dem.

Notera för övrigt att det både på platserna fem och sex finns artister med Finlandskoppling, Bryant har nyligen valts till Årets unga Sverigefinne och bland Kent-medlemmarna finns Sverigefinländare.

Så här ser den svenska topp-tio ut:

1. Love Yourself, Justin Bieber.

2. I Sprickorna kommer ljuset in, Håkan Hellström.

3. One Dance, Drake.

4. Needen Me, Rihanna.

5. Andromeda, Kent.

6. Black Car, Miriam Bryant.

7. Hymn For The Weekend, Coldplay.

8. Raging, Kygo, Kodaline.

9. Roses, The Chainsmokers.

10. Cheap Thrills, Sia.

Kents Joakim Berg under avskedsturnén i Helsingfors. Bandets Andromeda finns på plats fem över mest lyssnade låtar i Sverige via Spotify. Bild: Mikko Stig

Importträd till Island

Känner ni till snapsvisan "Undulaten" med versen om hunden i Reykjavik som saknar träd att lyfta baktassen mot? Island är som bekant ytterst trädlöst.

Finlandssvenska Bosse Österbergs ord kommer osökt i åtanke när följande fakta presenteras i Iceland Monitor: Islänningarna väntas köpa 40 000 julgranar i år. Tre fjärdedelar av dessa är importerade, i huvudsak från Danmark.

Rånarens byte: bullar

Med en finländares ögon är svenskarna närmast besatta i bullar och lussekatter. Och så långt har det gått att bullrån inträffat i Stockholm.

Det är lokaltidningen Mitt i som skriver om det nattliga brottet i Stockholmsstadsdelen Kungsholmen. En man hotades med skruvmejsel och fick ordern "lämna över allt han hade".

Bulligt värre. Bild: Mostphotos

"Rånoffret hade dock bara en nyinköpt påse med bullar som han lämnade över till förövaren. Rånaren lämnade sedan platsen till fots med sitt byte."

Polisen har inte gripit någon för stölden. Ingen skadades i rånet.

Svensk entusiasm över Schjerfbeck

Har du sett Helene Schjerfbeck-utställningen på Åbo konstmuseum? Om inte: gör det! Det är slutsatsen man kan dra av Birgitta Rubins recension i Dagens Nyheter som sträcker sig över ett helt uppslag.

"Måleriet är helt magiskt", "jag står som förhäxad", "jag har sett dessa sena självporträtt flera gånger förut men kan aldrig se mig mätt på dem", är exempel på godbitar ur texten.

Anna Svartström Reporter

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33