Bulgarien starkare än Finland i VM-inledningen

Bulgarerna var för vassa för Tuomas Sammelvuos mannar.Bild: Lehtikuva/AFP/Krassimir Krastev

Finlands herrar visade upp en positiv start på VM trots att värdlandet Bulgarien i inledningsmatchen var bättre med siffrorna 3-0 (25-21, 25-19 och 25-22). De unga spelarna steg fram och tog ansvar, något som ger gott hopp om den fortsatta turneringen.

Bulgarien var bättre än Finland på alla delområden i VM-inledningen. Speciellt värdlandets anfall vid nätets mitt var hart när omöjliga för det finländska försvaret. Med block fick de finländska herrarna sällan fast bulgarernas anfall och trots ett stundvis bra försvar på plan var anfallen för starka.

Urpo Sivula som fick bära huvudansvaret i Finlands anfall spelade bra, men inte mera. Han servade också stundvis bra, men lyckades sällan med flera servar i följd.

Finlands herrar hade också svårt med servemottagningen och gjorde för många fel i de egna servarna för att kunna bli det vinnande laget. Inte ens Bulgariens många servemissar var tillräckligt för att Finland skulle lyckas ta hem något av seten.

– Vi kämpade bra, men vi behöver bättre servemottagning och vassare anfall. Vi har fyra dagar på oss att fila på vårt spel, säger chefstränaren Tuomas Sammelvuo.

Något speciellt planerar han inte för de fyra dagarna, men nästa motståndare, Kuba ska studeras noga, lovar han.

Positivt i det finländska spelet var de unga Antti Ronkainen och Niko Suihkonen. Båda är 19 år gamla, spelade förra säsongen i den inhemska ligan och gjorde landslagsdebut först i augusti i träningsmatchen mot Estland. Speciellt Ronkainen utmärkte sig både i anfallet och i försvaret. Den säkerhet som ålder och erfarenhet för med sig saknades ändå.

Samma sak kan sägas om Niko Suihkonen som kom in i matchen i slutet på andra set. Han gjorde många fördomsfria försök att avsluta anfall, men lyckades inte med dem alla.

Efter inledningsmatchen följer nu fyra vilodagar, för Finlands del fortsätter VM på fredagen mot Kuba. Det är en viktig match med tanke på att Finland skall ha en möjlighet att ta sig vidare från gruppspelet.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00