Bulgarien bygger stängsel mot flyktingar

Bild: Stringer

Under Sovjettiden upprättade Bulgarien vakttorn och taggtrådsstängsel vid gränsen för att människor inte skulle fly undan kommunismen till den turkiska sidan. Nu 25 år senare har man upprättat en ny "järnridå" för att hålla migranter borta.

– Det var annat förr. Då var det inte flyktingar som kom utan bulgariska fångar och andra som ville fly, säger Ivan Petkov, en pensionär från gränsbyn Sjtit.

Det nya taggtrådsstängslet ska förhindra att Bulgarien blir den nya migrantrutten sedan västra Balkanländer stängt sina gränser för flyktingar, många av dem syrier, som kommer via Grekland.

EU-medlemmen Bulgarien började bygga stängslet längs med gränsen till Turkiet i slutet av 2013 sedan stora mängder migranter kommit över. Nu påskyndas arbetet.

Omkring 30 kilometer av gränsen fick stängsel 2014 och i dag sträcker sig det tre meter höga stängslet 95 kilometer genom landsbygden och patrulleras av turkiska och bulgariska styrkor på vardera sidan.

Vid sidan av staketet har det byggts en grusväg som tillåter arméns fyrhjulingar att snabbt ta sig till hål i stängslet.

Hälften av gränsen får stängsel

 – Vi bygger i accelererad fart sex kilometer per månad, säger Stanislav Detjev, guvernör i gränsregionen Haskovo till AFP.

Målet är att ha 132,5 kilometer färdigt i juli, vilket skulle täcka hälften av den 260 kilometer långa gränsen.

Under kalla kriget 1945–89 då Bulgarien hörde till Warszawapakten och Sovjetunionens intressesfär var Turkiet – vid sidan av väst – fienden.

Inte bara bulgarer utan även östtyskar, tjeckoslovaker och andra försökte fly till Turkiet. Tiotals dödades medan andra försvann.

– Om en människa eller ett djur rörde vid taggtrådsstängslet gick larmet, säger en gränspolis, som var gränssoldat under kommunisttiden.

– Ofta fanns stängslet flera hundra meter från gränsen. När flyktingar lyckades ta sig över stängslet trodde de att de var i Grekland eller Turkiet. Men de misstog sig och greps av gränsvakterna.

Lokalinvånare hade order om att rapportera om "utomstående" för myndigheterna.

Också i dag finns det gränspolis vid större korsningar i regionen som kontrollerar alla fordon.

Stängsel mot Grekland?

Bulgarien tar inga risker. Landet stärker gränserna och sänder förstärkningar till gränserna mot Turkiet, Grekland och Makedonien samtidigt som det ökar sin bevakning av Svarta havet.

Bulgarien har hållit övningar vid den grekiska och den makedonska gränsen med helikoptrar och pansarfordon – en tydlig styrkedemonstration som ska hålla migranter borta.

– Vi tänker inte skjuta flyktingarna, bar stoppa dem och sända dem tillbaka, försäkrade premiärminister Bojko Borisov vid en övning, enligt AFP.

Enligt Borisov är Bulgarien redo att när som helst upprätta ett taggtrådsstängsel också vid den grekiska gränsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning