Snuvade Spotify på en förmögenhet – skapade 1200 konton för att spela upp egen musik

Bild: Mostphotos

En person från Bulgarien misstänks ha skapat 1 200 Spotifykonton som alla oavbrutet spelade hans egen musik.

Musiktjänsten Spotify står i centrum av något av en skandal som börjat avslöjas den här veckan. En eller flera personer från Bulgarien tros ha fifflat med Spotifys royaltyutbetalning och tjänat en god summa pengar på det, rapporterar Music Business Worldwide (MBW).

Ja, man kan faktiskt säga "tjänat" i det här fallet – det är mycket möjligt att fifflarna inte brutit mot några lagar.

Hur har då detta lurendrejeri fungerat?

Bedrägeriet uppdagades första gången i september 2017. Två mystiska spellistor – "Soulful music" och "Music from the Heart" – hade klättrar upp bland de mest ekonomiskt lönsamma spellistorna i hela världen.

Spellistorna innehöll sånger av okända artister som kunde spåras till en bulgarisk inrättning. Men MBW påpekar att ännu märkligare var att listorna hade väldigt få följare. I september hade "Soulful Music" endast 1 797 följare.

Och besynnerligheterna slutar inte här. Det visade sig att merparten av sångerna på spellistorna bara var ungefär 43 sekunder långa, vilket är lite längre än Spotifys minimikrav på hur långa låtar måste vara för att royaltypengar ska utbetalas

MBW:s källor visar dessutom att antalet lyssnare som spellistan hade var rätt så konstant – omkring 1 200 lyssnade på varje sång på spellistan varje månad.

Spotify kommenterar inte

Frågan är alltså hur några privata spellistor med knappa 1 800 följare kunde närma sig toppen av världens allra största spellistor?

Enligt MBW finns två möjligheter till hur det här är möjligt:

Antingen var "Soulful Music" helt enkelt en så bra och beroendeframkallande spellista att 1 800 personer inte kunde sluta spela igenom listan, gång, efter gång, efter gång.

Det mera sannolika svaret, tycker MBW, är att en eller flera personer i Bulgarien satte upp cirka 1 200 Spotify Premium-konton och spelade sina egna låtar oavbrutet i ungefär fyra månader. Detta skulle ha inneburit en stor ansträngning i att skapa alla 1 200 konton och en investering på 12 000 dollar per månad (cirka 10 000 euro) eftersom ett Spotifykonto kostar ungefär 10 dollar per månad.

Men MBW beräknar att vinsten på det hela efter fyra månader skulle ligga på mellan 300 000 och en miljon dollar.

Spotify har inte kommenterat fallet till MBW i detalj men en talesman sade att "Spotify tar försök till manipulation på högsta allvar" samt att bolaget investerar i att förbättra sina metoder för att upptäcka oacceptabel aktivitet i sina tjänster.

Helsingin Sanomat var först att rapportera om saken i Finland.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39